De mooie binnenstad van Gouda was een gevarieerd decor voor een variatie aan bands en artiesten. Zoals bij iedere Popronde kwamen we terecht in kleine cafés, zaaltjes en lunchrooms. We hebben gisteren genoten van onder andere Mantra, Mexican Surf, PEER, Bjarke Ramsing, The Visual en Lisa Nora.

Tussen de geluiden van het malen van koffie door, begint Bjarke Ramsing dapper in het Deens. Zeker aan het begin is Bagels & Beans goed gevuld met mensen die speciaal voor hem gekomen lijken te zijn. Stoelen moeten overal vandaan gehaald worden. Ramsing heeft een mooie stem: zacht als het moet, luid als het nodig is. Doodstil is het publiek bij een a capella nummer dat Ramsing zingt tijdens het verwisselen van een snaar. En dat is toch een behoorlijke prestatie tijdens een Popronde optreden.

Bjarke Ramsing

Rustige singer-songwriternummers die op een prettige wijze worden gebracht. Zo kunnen we het optreden van Lisa Nora het best omschrijven. Bij de start van haar optreden in een propvolle De Kleischuur is het meteen muisstil. Ze zingt zowel nummers van haar EP als een nummer dat pas enkele dagen geleden geschreven is. Lisa Nora vertelt persoonlijke verhalen en durft zich kwetsbaar op te stellen. En ze krijgt zowaar de mensen aan het zingen bij Wolves!

Lisa Nora

StudioGonz is gezellig gevuld bij garageband Mexican Surf. Aan enthousiasme ontbreekt het bij de band niet. Jammer dat zanger Jules Trum zeker in het begin nauwelijks te horen is. Maar muzikaal klinkt de band solide. Het publiek blijft aan het begin wat op afstand van het podium. Gelukkig zoekt Trum zelf het publiek op door van het podium te komen en tussen het publiek te zingen. En dat helpt, want al snel beginnen de aanwezigen los te komen en wordt er meer bewogen.

Mexican Surf

Vandaag speeddaten we even met The Visual in De Goudse Eend. De band klinkt live al even beklemmend als op plaat. We zien ze daarom graag een andere keer terug, maar haasten ons naar Mantra. So What! is een mooie ruimte voor deze band. De bandleden en het publiek hebben lekker veel bewegingsruimte. De punkrock klinkt zoals we inmiddels verwachten: goed. Aan het eind wacht nog een verrassing: een ‘lang zal ie leven’ en taart voor zanger Lars ter Wolbeek.

 

Enorm dringen is het in Bar de Tapperij bij PEER. Ruim een kwartier voor aanvang kan er bijna niemand meer bij. De sfeer is meteen goed. Het helpt natuurlijk dat een deel van het publiek al vanaf het eerste nummer meezingt. De Britse poprock wordt aanstekelijk en professioneel gebracht. Vooral de goede drumpartijen vielen op, naast de swingende gitaren.

PEER

Ook deze keer valt het niveauverschil op tussen de verschillende bands en artiesten. Alle bands en artiesten die we vandaag zagen staan terecht op Popronde en verdienen ervaring en een groter publiek. Maar Mantra en Peer zullen waarschijnlijk snel de Popronde cafés ontgroeien.