Popronde Dordrecht: Binnenglippen en weer wegsluipen tijdens optredens om zoveel mogelijk bandjes te kunnen zien
Wij zagen Jagd, EUT, Okke Punt, Waltzburg, Grim Tim en The Curious Incident
 

Popronde Nederland was zondag te gast in de oude binnenstad van Dordrecht. Hoewel de locaties allemaal een zeer eigen karakter hadden, waren ze stuk voor stuk zeer gastvrij. De sfeervolle Blauwe Kamer van Bibliotheek Aan Zet was het decor voor het optreden van Okke Punt. Dit bleek een goede match. De gevoelige nummers van de zanger (bekend van het programma  De-Beste-Singer-Songwriter-van-Nederland) kwamen hier goed tot hun recht. De kamer was lekker gevuld, de aanwezigen zaten op kussens en luisterden aandachtig. Punt werd bijgestaan door gitarist Younes Kadri en het samenspel van gitaren gaf de nummers net wat meer diepte. ‘Mooi is dit, hè,’ hoorden we achter ons fluisteren. En zo was het maar net. We waren onder de indruk van de mooie zang. Desalniettemin slopen we weg, helaas net op het moment dat Punt verzuchtte: ‘Heerlijk mensen die luisteren’… Sorry Okke 😉
Want zo gaat dat bij Popronde, mensen glippen binnen wanneer een optreden al is gestart of sluipen weg om nog snel een ander optreden mee te pikken. En zo vielen we binnen bij Grim Tim. Hier in het Stadscafé Rijke&zn. heerste een totaal andere sfeer. Het café was nog warm van het optreden van CERTAIN ANIMALS toen Grim Tim startte. De band speelde strakke uptempo rock, helaas af en toe met een piep. Maar dat het haar lukte, op zo’n kleine locatie was al een hele prestatie. Het is niet niks als het publiek op zo’n tien centimeter afstand van je microfoon staat. Het café stond in groot contrast met de zaal waarin de bandleden van EUT mochten laten horen wat ze waard zijn. De mooie zaal van Museumrestaurant Art & Dining was goed gevuld. EUT speelde met zichtbaar plezier en dat sloeg over op het publiek. De aanwezigen reageerden enthousiast, maar dat gaat zittend toch iets lastiger. Eigenlijk vraagt deze band om meer beweging van het publiek, en dus om een zaaltje zonder stoelen. EUT zal bij Art and Dining niet snel vergeten worden, want ze veroorzaakte zowaar nog een stroomstoring. Maar we zijn overtuigd geraakt van de kwaliteiten van de band en zullen haar zeker nog vaker zien.
In Vissers Poffertjes troffen we een wat ouder publiek aan dan bij de andere locaties. Had dit te maken met The Curious Incident? Deze band viel in voor BEAUX, die een keelontsteking
had. Het optreden van The Curious Incident was toch wel heel energiek. De muziek werd aanstekelijk gebracht en de mensen kwamen graag in beweging. Dat was ook logisch, want bij deze speelse muziek met Caraïbische klanken is het bijna onmogelijk om níet te dansen. Verderop in Merz Dordrecht troffen we Waltzburg aan. De band van de melodieuze indiepop gaf nu een aanstekelijk optreden weg. De goede samenzang van zanger Menno Krivokutya en zangeres Nicole Jansen is een sterk punt van Waltzburg. Ondanks dat deze indiepop naar meer vraagt, moesten wij weer terug naar Art and Dining, waar voor Indie-punkband Jagd de helft van de stoelen was weggehaald. Dit gaf het publiek de mogelijkheid om te bewegen, maar ook nu zat eigenlijk iedereen. Toch kon niemand echt stilzitten, want overal waren bewegende hoofden, voeten of handen te zien. Energiek was het optreden zeker. De krachtige performance kwam voor een groot deel op krediet van zangeres Nanne van der Linden. Ook deze band willen we graag nog vaker zien.
Met alle energie die we van Jagd kregen stuiterden we naar huis, om nog verder te dromen van al het moois dat weer langs was gekomen.