Even weg van het gedoe van alledag. Dat is wat Otherkin wil bereiken met hun muziek en optredens. De band uit Ierland heeft recentelijk het debuutalbum OK uitgebracht en is nu bezig met de eerste tour op het Europese vasteland. Dinsdag speelde Otherkin in Rotown in Rotterdam en wij waren erbij.

Pas om half drie in de middag kregen de bandleden van Ten Years Today te horen dat ze mochten openen voor Otherkin. De jongens uit Groningen sprong direct in de auto en stáán er. Zeker aan het begin van de set komt de band wat gespannen over. De nummers hebben veel tempowisselingen en dat maakt het soms net wat te rommelig. Maar de drie bandleden spelen enthousiast en tonen zich onverstoorbaar wanneer het publiek aanvankelijk erg stilletjes is. Gaandeweg komt de drive er in. Met een goede dosis lef weet de band het publiek knap los te krijgen. Zanger Floris van Luijtelaar heeft een goede stem, die zowel rauw als zacht prettig is om naar te luisteren. De nummers zijn gevarieerd en worden aanstekelijk gebracht. Eind november brengt de band een single uit en begin volgend jaar kunnen we hun debuutalbum verwachten. Dit optreden belooft wat, het maakt ons in elk geval erg nieuwsgierig naar meer. Ten Years Today maakt vanavond zoveel indruk, dat de band ook bij de andere Nederlandse optredens van Otherkin voorprogramma is.

Wanneer Otherkin het podium betreedt is de missie direct duidelijk, want de bandleden smijten al meteen hun enorme dosis energie de zaal in. Ze zijn blij hier te kunnen spelen en dat werkt aanstekelijk. Dat de zaal maar voor de helft gevuld is, doet ze niets. De band speelt met een gedrevenheid alsof het in een vol stadion staat. Strakke drums, stampende bas en een zang die laat horen dat het gemeend is. In de muziek van Otherkin zijn invloeden van Arctic Monkeys duidelijk hoorbaar, maar de band heeft inmiddels een eigen geluid ontwikkeld. Dit laat zich het best omschrijven als garagerock. Veel nummers van Otherkin zijn catchy en geschikt voor een breed publiek, zoals Treat Me so Bad, Come On Hello en AY, AY. Uiteraard speelt het viertal dinsdag vrijwel alle nummers van het debuutalbum. Na het horen van dit album was het nog even de vraag hoe de liedjes live uitpakken, maar ook hier in Rotown staan de nummers als een huis.

Als het publiek nog een klein beetje aarzelt om helemaal los te gaan, springt zanger Luke Reilly met gitaar en al het publiek in. Later klimt hij zingend op de bar of begint hij zijn eigen moshpit. En het werkt. De boodschap komt wel over bij de mensen in de zaal. Hier wordt een feestje gevierd met iedereen die aanwezig is. Behalve een gevoel van euforie (wat een goede band!), is er het gevoel: wat zonde voor de mensen die dit optreden niet hebben meegemaakt. Want hier gebeurt echt wel wat bijzonders.

Ga deze band dus zien, Otherkin speelt vrijdag 3 november in Sugar Factory in Amsterdam en zaterdag 4 november in Vera in Groningen. En dan nemen de band Ten Years Today ook nog mee!