Voor de tiende keer kwam Popronde terecht in Rotterdam. We konden zaterdag maar liefst kiezen uit 90 acts, die op 41 verschillende locaties speelden. Dat geeft natuurlijk enorme dilemma’s want er is zoveel goeds te zien. We namen een greep uit de acts en namen een kijkje bij Aïcha Cherif, Dakota, Forever Saturday, Beaux, FOES en Severin Bells.

Buiten regent het, het is somber en donker: de avond valt. We stappen snel binnen bij café Boudewijn. Hier is het warm en gezellig. We schudden onze natte jassen uit en bevinden ons meteen in een heel andere sfeer. Aïcha Cherif start het optreden met een rustig nummer, met alleen de zangeres zelf en gitaar. De warme en beetje hese stem van haar verwarmt ons meteen. Na het eerste nummer komen de andere twee bandleden de zangeres versterken. Van achter komen mensen van hun plaats om naar deze mooie act te kijken. De bluesy muziek wordt pakkend gebracht en zeker op het laatst komt de band lekker los. Aïcha Cherif is bezig met het opnemen van een nieuw album. Dus we houden ze goed in de gaten.

De klanken van Dakota horen we al van buitenaf en deze leiden ons als vanzelf Kraftbar binnen. De bar is lekker gevuld. Gelukkig staat het vrouwelijke viertal op een verhoging waardoor ze goed zichtbaar is voor de vele bezoekers. De band maakt psychedelische gitaarpop om lekker bij weg te dromen. Het gaat goed met ze, want ze zijn het voorprogramma van Klangstof deze tour. Een belangrijke kracht van de band is de goede zang en de mooie samenzang die ook live goed klinkt. De band toont plezier tijdens het spelen. En het wordt helemaal leuk als de bandleden lekker los gaan.

Forever Saturday kan er natuurlijk niets aan doen, maar in Vibes ruikt het behoorlijk naar nachtleven. Hoewel dit niet echt uitnodigt tot lang blijven, is het er wel gezellig druk. En de band doet gewoon lekker zijn ding: het spelen van rechttoe rechtaan poppunk, à la Green Day. De haagse Forever Saturday is jong en energiek en weet het publiek te overtuigen met hun enthousiasme. Het duurt niet lang of alle aanwezigen bewegen op hun eigen manier mee. Sommigen schudden het hoofd, anderen bewegen de voeten voorzichtig en weer anderen gaan los en dansen uitbundig mee. Het komt wel goed met deze band.

BEAUX zagen we in een lekker druk Ayla. De indiepop band wist de aandacht van het aanwezige publiek snel te pakken. Veel van de nummers liggen lekker in het gehoor en het samenspel van de bandleden is prettig. In de afgelopen periode heeft de band veel ervaring op kunnen doen, bijvoorbeeld bij Popronde en als voorprogramma van Declan McKenna. Hierdoor staat de performance als een huis.  

We waren al nieuwsgierig naar FOES. Deze tweekoppige band is net even anders dan andere bands. Dat komt natuurlijk vooral door de samenstelling: FOES bestaat uit een gitariste en een drummer. De muziek is te omschrijven als stevige trashpop, met catchy nummers. Dat catchy is voor een groot deel te danken aan de tempowisselingen in de nummers en de fijne stem van zangeres Melanie Kazemier. In Loud Rotterdam weten ze het publiek en ons te overtuigen. Af en toe lijkt de zang iets te zacht voor de energieke drums. Toch laat deze zich niet wegblazen. Knap hoe deze twee muzikanten fijne herrie voor een complete band kunnen maken.

Severin Bells speelt in een lekker druk Rotown. De band is hier goed op zijn plaats. Wanneer Severin Bells het podium betreed is het inmiddels al iets later op de avond, dus het publiek wordt wat luidruchtiger. Maar het is ook losser en danst lekker mee op de melodieuze rock die de band ons laat horen. Severin Bells komt gedegen en professioneel over. Het is duidelijk dat de bandleden al podiumervaring hebben. We zijn blij dat we met Popronde de gelegenheid hebben gekregen deze band te leren kennen.

Wat een enorme hoeveelheid aan bands konden we zien bij Popronde Rotterdam. De locaties waren weer gastvrij zoals in de andere steden. We hebben vanavond moeilijke keuzes moeten maken en ook veel moeten missen. Maar we gaan vooral naar huis met het gevoel dat het toch maar goed is dat er zoiets is als Popronde: zowel voor de bands die de gelegenheid krijgen om veel speelervaring op te doen, als voor ons die nu makkelijk veel nieuwe bands leren kennen.