Al jaren is One OK Rock één van de grootste bands van Japan. Sinds kort heeft de band zijn werkterrein uitgebreid naar het buitenland. Dit najaar tourde de band met All Time Low en Sleeping with Sirens in de Verenigde Staten. Dat geeft meteen aan in welke hoek we de muziek van One Ok Rock moeten zoeken: emo-poppunk. Nu is Europa aan de beurt om veroverd te worden. Deze missie lijkt donderdag, in een uitverkocht Melkweg, te zijn gelukt.

Het is direct duidelijk dat One OK Rock een vaste aanhang heeft, want het publiek is vrij homogeen. Het merendeel van de mensen is jong en in het zwart gekleed.

De Amerikaanse rockband Crown the Empire heeft de eer om de avond te openen. Nu nog als voorprogramma, in januari spelen de mannen hun eigen headline tour in Groot-Brittanië. De band speelt stevige rock, met een dominante rol voor de dreunende bass en drums. Het blijkt een goede keuze om deze band als support van One OK Rock in te zetten. Crown the Empire speelt aanstekelijk en weet de zaal lekker te maken voor het optreden dat erna volgt.

Wanneer de spanning bijna niet meer te houden is voor de fans, start One OK Rock dan toch, iets later dan aangekondigd. Dit jaar bracht de band een Engelstalig album uit (Ambitions), dat toegankelijker is voor internationaal publiek. Bij het publiek in de Melkweg slaat het donderdag in ieder geval aan: steeds wanneer de band een nieuw nummer inzet, klinkt gejuich. Alle nummers worden stuk voor stuk helemaal meegezongen.

De performance van de band laat zien dat de jongens gewend zijn om arena’s te bespelen. De show is professioneel en goed ingestudeerd. Er lijkt weinig ruimte voor echte spontaniteit. Maar de band is energiek en beloont het enthousiasme van de fans. De zanger beloopt het hele podium. Eén voor één krijgen de bandleden de ruimte om een solo weg te geven en even in de spotlight te staan. Tussendoor wordt er nog een dansje weg gegeven. De fans krijgen waar voor hun geld en zullen nog lang wegdromen van deze avond.

Foto’s: Bente van der Zalm