Een goede actie van Steck: vraag drie bands die over twee weken op Noorderslag staan om alvast een voorproefje te geven. Het is tenslotte niet voor iedereen haalbaar om in Groningen bij Noorderslag veelbelovende Nederlandse bands te ontdekken. Vrijdag lieten Figgie, Waltzburg en TRAUDES ons horen waarom zij op Noorderslag staan.

Als het tijd is om te starten sleept zanger Paul Scheenstra bij wijze van spreken de toeschouwers richting het podium. Het werkt: Figgie heeft de aandacht en weet de muziek aanstekelijk te brengen. De band maakt indie, met een lekkere mix van synthesizers en gitaren. Doordat de teksten Nederlandstalig zijn, trekken deze meer aandacht dan wanneer ze Engelstalig zouden zijn. En hoewel Scheenstra deze teksten zingt alsof ze uit zijn hart zijn gegrepen, zijn ze voor de toehoorders soms onnavolgbaar. Maar dat geeft niet, de boodschap komt wel over. En met zichtbaar plezier neemt de band de ruimte om ook instrumentaal los te gaan. Tussendoor is er niet heel veel interactie met het publiek. Het voorste deel van de aanwezigen heeft zeker wel aandacht voor de band. Anderen lijken vooral te komen om lekker bij te praten, en dat kan natuurlijk ook. Desondanks laat Figgie hier zien dat het een eigenheid heeft om te koesteren.

Op het moment dat indieband Waltzburg start is het al wat drukker in de zaal. Het publiek lijkt voor het grote deel te bestaan uit jongeren die gezellig een avondje uit gaan. De zeskoppige band start energiek en brengt de mensen vlot in beweging. We krijgen een afwisselende set voorgeschoteld. Het ene moment kan het publiek niet anders dan mee dansen op de aanstekelijke muziek. Een volgend moment is wat meer laid back en dat is ook wel lekker met een biertje in de hand. Vorige zomer zagen we Waltzburg voor de eerste keer en het is leuk om te zien dat de band zich sinds die tijd behoorlijk heeft ontwikkeld. De bandleden ogen zelfverzekerder en lijken nog meer op elkaar ingespeeld. De vele Popronde optredens die Waltzburg afgelopen jaar heeft verzorgd hebben hier vast aan bijgedragen.

Geluidsproblemen zorgen ervoor dat TRAUDES iets later start dan gepland. De sfeer in Steck is onverminderd vrolijk en gezellig en het is inmiddels ook wel echt lekker druk. Misschien heeft het publiek al wat meer gedronken, misschien hebben de eerste twee bands het al helemaal opgewarmd, maar feit is dat de menigte helemaal los gaat vanaf het eerste moment dat TRAUDES start. TRAUDES, dat zich de ‘eerste 3FM Serious Talent van 2018’ mag noemen, maakt een mix van hiphop en pop. Dit jaar kunnen we de EP CRLS & GIRLS van de band verwachten. Zanger Benjamin Traudes heeft een goede stem, waarmee hij zowel goed kan rappen als mooie zangpartijen kan verzorgen. De teksten worden oprecht gebracht, TRAUDES lijkt ons allemaal te willen overtuigen. En aan de reactie van de aanwezigen te zien lijkt dit zo hier in Steck wel te zijn gelukt.

Al met al kunnen we concluderen dat Stecksonic Zuiderslag wat ons betreft een geslaagde zet van Steck is geweest. Volgend jaar weer?!

Foto’s: Bente van der Zalm – Fotografie