De naam van de jonge, veelbelovende post-punk band shame zingt al enige tijd rond. Vorig jaar was de band onder andere te zien op Eurosonic en Lowlands. Bij hun live optredens tonen de bandleden zich steevast als brutale onconventionele jongens die graag de boel opschudden. Vandaag brengt de Britse band het debuutalbum ‘Songs of Praise’  uit.

Het vijftal laat op dit album horen dat we de band serieus mogen nemen: de nummers zijn intens, pakkend en worden gedegen gebracht. Het album opent veelbelovend met het lekker stevige en spannend gebrachte ‘Dust on Trial’. De climax in dat nummer zuigt de luisteraar zo het album in. Het maakt direct nieuwsgierig naar de rest. Het nummer ‘One Rizla’ klinkt een stuk melodieuzer, terwijl ‘The Lick’ meer verhalend is en een duistere sfeer ademt. Afsluiter van het album is ‘Angie’, dat de aandacht trekt door de zorgvuldig opgebouwde spanning. Zanger Charlie Steen heeft een bozige manier van zingen, zoals je verwacht bij een postpunkband. Tegelijkertijd is zijn stem ook melancholisch en bij vlagen hypnotiserend. De teksten zijn vaak kritisch en recht voor zijn raap: ‘If you think I love you, you’ve got the wrong idea’, of: ‘I like you better when you’re not around’. Maar Steen is niet alleen kritisch op anderen, hij relativeert ook zichzelf: ‘I ain’t much to look at, and I ain’t much to hear’.

‘Songs of Praise’ is een album dat zich vele malen achter elkaar laat luisteren zonder te vervelen.

Vanaf april tourt shame door Europa. We kunnen de band op 25 april in Doornroosje, op 26 april in de Melkweg en op 27 april in Rotown verwachten.