Na enkele succesvolle tours van de  Ierse Indie rock/pop band The Academic komt er eindelijk een volwaardig debuutalbum uit. Vanaf vandaag ligt ‘Tales From The Backseat’ in de winkels. In 2016 stond de band op Eurosonic en wisten de bandleden menigeen te overtuigen van hun enthousiasme. Eerder bracht het viertal een EP uit (Loos Friends) en was het support act van Twenty One Pilots, Pixies en The Strokes. 

Het album laat een jonge band horen die frisse rock/popnummers voorschotelt. Zanger Craig Fitzgerald bezingt hierin vooral de liefde. Op ‘I feel it too’ komt de zang goed naar voren en dan is te horen dat Fitzgerald een mooie stem heeft. Maar in andere nummers dreigt die wat te worden ondergesneeuwd door de grootsheid van de nummers. Zo zijn ‘Different’ en de eerder uitgebrachte single ‘Permanent Vacation’ echte meezingers met veel ‘oohooh’s in de achtergrondzang. De nummers zijn knap gemaakt, ze hebben stuk voor stuk een haakje waardoor ze gemeen in je hoofd blijven hangen. Live klinkt de band steviger, op het album is de productie nogal braafjes. Het geheel zou best wat meer uit de bocht mogen vliegen. Desondanks horen we een afwisselend album, met fijn gitaarwerk en een goede, prettige zang.

Met de release volgt een tour door Europa en de Verenigde Staten. The Academic is op 15 april in Bitterzoet in Amsterdam te zien.