Het is nog hartje winter, maar dat vergeet je al snel als je naar het album Sauna van Leyya luistert, dat vandaag, ruim twee jaar na het debuut ‘Spanish Disco’, verschijnt.

De albumhoes laat een zwetende vrouw (als in een sauna) en een regenboog zien. Laat je echter niet direct op het verkeerde been zetten door de titel en de albumhoes. Zie de sauna hier als ontmoetingsplaats waar mensen zich letterlijk bloot kunnen geven en waar alle verschillen tussen mensen er vervolgens niet meer toe doen.
Komt het door de licht hese stem van zangeres Sophie Lindinger, dat dit Weense duo met muziek komt die vooral geschikt lijkt voor zwoele zomeravonden in een strandtent?
Neem bijvoorbeeld ‘Zoo’ of het lekker in het gehoor liggende ‘Heat’. De elektronische popliedjes zijn zeker geen niemendalletjes: in de teksten merk je de invloed van Lindinger, die eerder als singer-songwriter optrad. Muzikaal worden de clichés goed vermeden en in alle nummers valt ook weer iets van tegendraadsheid te ontdekken, zoals we kennen van Portishead of Massive Attack. Tekenend van deze tegendraadsheid is een nummer als ‘Drumsolo’, dat wel een lekkere beat heeft, maar waarin natuurlijk geen drumsolo te bespeuren valt. Zoals Eurosonic deze week weer eens aantoont, doen grenzen er op muzikaal gebied steeds minder toe. Het internationale succes van Leyya is daar een goed bewijs van. Op 19 februari staat de band in de Sugarfactory Amsterdam.

Leyya