Onder het mom van ‘So What’s New’ had So What! een mooie line up samengesteld: drie bands die het waard zijn om beter te leren kennen.

We kunnen ons wel voor ons hoofd slaan dat we KIEFF niet eerder hebben gezien, tijdens Popronde 2017 waar ze aan meededen bijvoorbeeld. Want wat een leuke band is dit! Zelf omschrijft de band zijn muziek als psychedelic garage slacker rock post-punk. Nog maar kort geleden heeft de band de Noise/Relapse EP uitgebracht. Dit album is bijna net zo afwisselend als de inspiratiebronnen van KIEFF (van Nirvana tot Anakin Skywalker en Michael Schumacher). Ook live weet de band deze veelzijdigheid te laten zien. De muziek is af en toe hypnotiserend, regelmatig gaan de gitaren los. Naarmate de set vordert, wordt het steeds opzwepender en komt de stem van zanger Michiel Thompson beter tot z’n recht. De zang wordt intenser en gaat mee met de energie die inmiddels is losgebarsten op het podium. Tussendoor een verhaaltje? ‘Sorry, daar zijn we niet zo goed in’. Muziek maken is meer hun ding en dat gaat lekker. Ze trekken in elk geval de aandacht van de aanwezigen, niemand hangt meer rond de bar.

Niet lang hierna maken we kennis met Fungo Bat. Het gaat lekker met de band rondom zanger Sam Verbeek: de eerste EP, Fungo Bat, is uit, de band speelde eerder dit jaar op Eurosonic Noorderslag en heeft al veel optredens geboekt staan. Fungo Bat maakt aanstekelijke muziek; psychedelische rock met ‘obscure beats’.


We horen inderdaad wat melodieuzere rock dan van de eerste band van de avond. Ook hier voldoende energie op het podium, er gebeurt van alles: kleine dansjes en wat doet die rubberen gans er eigenlijk bij?
Om het podium heen is het inmiddels wat drukker geworden, wat voor de band natuurlijk prettig is. Aan alles is te zien dat de bandleden een dosis ervaring hebben. Ze komen zelfverzekerd en gedegen over en weten een goede show neer te zetten. De band eindigt met een explosie van energie.

Na een korte ombouw en soundcheck begint Korfbal redelijk rustig om vervolgens heel snel in de vijfde versnelling te gaan. Het visitekaartje wordt meteen afgegeven. Muzikaal gezien sluit Korfbal goed bij de andere twee bands aan. De band maakt stevige en aanstekelijke rock met veel interessante wendingen in de nummers. Marnix Visscher heeft een goede stem die het rauwe geluid goed aankan en toch niet wordt overstemd door de andere instrumenten. Inmiddels heeft het publiek de schroom laten varen en staat dichterbij het podium. De mensen zijn wat losser, zodat dansen en bewegen als vanzelf gaat.

We hebben vanavond drie verschillende bands met ieder een eigen geluid en karakter gezien. Stuk voor stuk bands die interessant zijn om verder te volgen en nog eens te zien. Dat is toch een heel mooie oogst van deze vrijdagavond!

KIEFF is binnenkort te zien:
3 feb Roodkapje Rotterdam
17 feb Paardcafé Den Haag

Fungo Bat is binnenkort te zien:
3 feb Grasnapolsky Festival
8 feb KAF playground, schouwburg Almere
23 feb De Zwarte Ruiter, Den Haag
25 feb Patronaat Haarlem

Korfbal is te zien:
23 feb De Zwarte Ruiter, Den Haag

Foto’s: Bente van der Zalm