Jagd heeft zijn blik volop op de toekomst gericht, de clubtour die binnenkort start is nog maar het begin. De band lijkt in een flow te zitten, na de vele optredens vorig jaar, de optredens op Noorderslag en de recente release van de single ‘Awkward’. We zijn benieuwd hoe de band deze periode beleeft en hoe de band terugkijkt op de vele Popronde optredens. Gelukkig kan bassist Luuk Meijer hier van alles over vertellen.

Jagd
Bandleden Luuk Meijer (bas)
Jos Neering (gitaar)
Nanne vd Linden (zang)
Timo Mes (drums)
Aantal optredens Popronde 30
Favoriete Popronde stad Amersfoort
Soort muziek Indierock

Wat zijn jullie plannen voor 2018?
Het idee is om op zoveel mogelijk festivals te staan. Er staan er nu al een aantal geboekt, maar hopelijk komen daar nog meer bij. We willen zoveel mogelijk spelen, op wat grotere podia of festivals en voor een wat groter publiek. Daar zijn we nu wel klaar voor. Ook willen we nummers gaan schrijven voor een album, dat we aan het eind van het jaar of begin volgend jaar op willen nemen. Verder willen we nog wat nummers die we al eerder hebben opgenomen uitbrengen.

Hoe ontstaan jullie nummers?
Bij sommige bands heb je dat de zanger of de zangeres een tekst heeft waar dan een melodie bij gemaakt wordt. Bij ons werkt dat net andersom. Jos en ik schrijven vaak de riffs of de melodielijn en daarmee beginnen we in de studio. Vervolgens komt Timo erbij en gaan we arrangeren. Dan spelen we gewoon samen en passen allerlei dingen aan en zo komen we dichter bij elkaar. Dat geldt voor alle partijen, ook voor de extra gitaren of zangmelodie of drums. Hierna is er ruimte voor Nanne om de teksten erbij te schrijven. Iedereen heeft zijn eigen achtergrond, muziekstijl waar hij van houdt en neemt dat mee. Alles wordt samengesmolten tot iets nieuws, iets wat typisch ‘Jagd’ is. Daarmee is het eindresultaat van ons allemaal.

De komende clubtour staat in het teken van Jagd vs. Yasmine. Jullie zijn toch wel een verrassende combinatie.
Ja, dat klopt. De muziek van Yasmine is misschien wat poppy-er dan onze muziek, maar het zit wel vet in elkaar, vind ik, en het is ook vrij hard. Het werkt ook niet goed als je in zo’n show exact dezelfde acts neerzet. We willen een iets breder publiek bereiken, vooral omdat dit onze eerste clubtour is. We hebben veel met Yasmine gespeeld bij Popronde en er is gewoon een klik.

Hoe gaan jullie bepalen wie er als eerste speelt?
Ja, we noemen het niet voor niets Jagd vs. Yasmine, dus we maken er wel een competitie van natuurlijk (lacht)! Ik denk dat er in de praktijk gewoon gewisseld wordt. Maar wij hebben al gezegd dat wij in Amsterdam als laatste willen gaan. En in Rotterdam moet Yasmine misschien als laatste gaan. Het is ook een beetje wat praktisch is.

We willen ook even terugkijken op jullie ervaringen tijdens Popronde. Welke verwachtingen hadden jullie vooraf van Popronde?
Ik wist wel dat het druk zou worden, maar ik had eigenlijk verwacht dat het zwaarder zou zijn. Het kost veel tijd en energie, maar je krijgt er ook heel veel energie voor terug. Ik kan het echt iedereen aanraden, die op het punt staat om dat te doen.

Welk Popronde moment blijft je het meeste bij?
Dat weet ik wel, hahaha! Dat is voor mij in Amersfoort, toen speelden we in Café Onder de Linde, een heel klein café. Het audiosysteem was nog niet geregeld, dus de mensen van Popronde waren heen en weer aan het rennen om kabels te regelen. We kregen zo’n grote 1,5 liter fles wodka van het café; we konden er gratis drinken, dus dat liep vrij snel uit de hand. Toen we onze show hadden gespeeld, zijn we nog naar een afterparty daar in de buurt geweest. Daar speelde nog twee bands, en wij stonden daar met een clubje van vijf of zes man te crowdsurfen. Dat was echt een heel toffe avond, er kwam toen heel veel samen.

Wat heeft Popronde jullie opgeleverd?
Ik had niet per se hele hoge verwachtingen. Je moet gewoon werken, je moet iets bewijzen en mensen moeten je muziek leuk vinden. We zijn met Popronde op veel plekken geweest in Nederland, toch bereik je met die optredens niet heel veel meer mensen. Maar door Popronde zijn we bijvoorbeeld wel bij Noorderslag gekomen.
Een ander ding, waarop ik ook gehoopt had, is dat je heel goed wordt in het opbouwen voor de show. Al het transport, al die logistieke dingen gaan nu zoveel makkelijker dan daarvoor. Het is een gestroomlijnde machine geworden. Dat geeft veel rust voor een show.
Verder heeft het veel connecties opgeleverd, met andere bands, geluidsmensen, lichtmensen.

Welke tips zou je een band geven die dit jaar aan Popronde meedoet?
Koop flight cases, want alles gaat geheid kapot. Investeer in een bus. Wij hebben een bus gekocht, dat kost wel geld, maar we hadden het niet op een andere manier willen doen.
Ik denk ook dat je als band wel kritisch mag zijn en voor kwaliteit moet gaan. Soms stonden we op locaties waar we eigenlijk liever niet hadden willen staan, zoals een plek die echt niet geschikt was; waar de muziek zacht moest en waar de mensen zaten. Daar hadden we wat strenger op moeten zijn. Want ja, de muziek komt er gewoon niet goed uit, de show wordt er niet beter op.

PEER heeft een vraag bedacht voor de volgende Poprondeband die we zouden interviewen. Die vraag is: je moet kiezen, of elke eerste maandag van de maand gaat er een enorme confetti shooter af in je huis of je moet voor de rest van je leven in een jutezak optreden, met verder niks eronder aan.
De confetti shooter natuurlijk, ja dat vind ik altijd leuk. Dat spul blijft wel een paar jaar in je huis liggen, maar daar verzinnen we wel wat op.

Jagd is komende tijd met Yasmine te zien:
17 februari V11, Rotterdam
9 maart Luxor Live, Arnhem
17 maart Paardcafé, Den Haag
30 maart Sugarfactory, Amsterdam
6 april Simplon, Groningen

2 Replies to “Jagd: ‘We zijn wel klaar om voor een groter publiek te spelen’”

Comments are closed.