We kennen Yasmine van de vele optredens tijdens Popronde en de pakkende EP ‘Honey’. Nu de band aan de vooravond staat van de ‘Jagd vs. Yasmine tour’ vonden we het tijd om even stil te staan bij hoe Yasmine als band in elkaar steekt.
Frontman Kevin is aan het koken. Op de achtergrond klinken vervaarlijke geluiden die uit potten en pannen lijken te komen. Ondertussen geeft Kevin geduldig antwoord op de vragen over Popronde, de energie die Yasmine uitstraalt en de opvallende songtitels.

Yasmine
Bandleden Kevin van Moorsel (zang, gitaar)
Eszl de Vois (basgitaar)
Dan Huijser (drums)
Aantal optredens Popronde 28
Favoriete Popronde stad Zutphen
Soort muziek Garagepop

Na alle drukte van Popronde komt er nu een nieuwe fase voor Yasmine aan. Hoe kijk je hier tegenaan?
We hebben het de afgelopen tijd redelijk rustig gehad, maar nu begint het allemaal weer een beetje te lopen. De tour met Jagd, voorprogramma’s, andere showtjes en festivals die er aankomen. En ik heb er weer heel veel zin in. De zin om te spelen was aan het eind van Popronde een beetje weg. Bij Popronde moesten we vaak vier keer in de week spelen. En ik moet elke zaterdag werken. Dus dan was het: donderdagavond laat slapen, vrijdagavond laat slapen, zaterdag heel vroeg er uit omdat ik de hele dag moest werken en dan meteen door naar het optreden. Ja, een paar weken gaat dat, maar ik merkte dat op een gegeven moment slaap toch wel nodig is. De komende optredens vallen in dat opzicht wel mee. Ik ben niet echt bang dat het weer gaat gebeuren.

Zoals je al noemde, doen jullie naast je eigen clubtour ook een aantal voorprogramma’s voor Kensington.
In Nederland is Kensington natuurlijk wel de grootste band. Dat hebben ze gewoon besloten en ze zijn daar helemaal voor gegaan. Dat hoor je in hun muziek en in hun shows, in alles komt dat terug. Maar ik heb de band nog nooit live gezien. Dus ik ben vooral heel benieuwd, ook wat voor publiek daar zal staan en wat dat dan van ons vindt.

Het publiek zal in elk geval jullie energie waarderen. Bij de Popronde optredens sprong die energie er wel uit. Hoe krijg je dat voor elkaar?
Omdat we zoveel optredens hadden bij Popronde, hebben wel een beetje kunnen experimenteren met wat werkt. We merkten bij één optreden dat we knallend begonnen en toen er een rustiger nummer kwam en ik een beetje ging praten, er zo twintig mensen wegliepen. De concentratieboog van mensen tijdens de Popronde is echt die van een goudvis. Dus we hebben besloten om knallend te beginnen en dan in één keer door te blijven gaan tot we eindigden. En dat een half uur lang. Dat werkte gewoon het beste voor dit soort optredens. Als we eigen clubshowtjes gaan doen, dan kunnen we wel iets meer subtiliteit in de set verwerken (lacht). Daar kijk ik ook wel naar uit. Maar ik denk ook dat we de mensen erbij hielden doordat we gewoon, ja dat klinkt misschien wel zelfingenomen, best wel goede liedjes hebben met catchy melodieën en dat dat wel blijft boeien.

Yasmine bestaat nog niet zo lang als band en heeft toch al heel wat bereikt. Wat zijn jullie plannen voor de komende tijd?
We zijn net voor Popronde van drummer gewisseld. Dus ik denk dat het doel voor de komende tijd is om uit te zoeken wie we nu zijn en wat ons nieuwe geluid wordt, met Dan erbij. We willen een beetje kloten, experimenteren en nieuwe tracks opnemen. We hebben een breed geluid, maar dat willen we nog verder uitdiepen. Ik ben wel benieuwd wat we er nog allemaal bij kunnen halen en waar we onze grenzen nog wat kunnen verleggen.

De songtitels, zoals ‘Chocolate Fingers’ en ‘Tiny Bubbles’, hebben ook iets eigens, iets eigenwijs. Hoe zit het met de teksten?
Ik vind het wel leuk om ook daar een beetje originaliteit in te hebben. Heel vaak zie je songtitels en dan denk je: ja, deze heb ik al 500 keer gezien. Dan heb je niet eens meer zin om het liedje te luisteren. Met de teksten ben ik door fases heengegaan. Op een gegeven moment ging ik een beetje in het thema ‘eten’ zitten, hoe dingen smaken, proeven, en zo. Dat komt in de hele EP terug. Ik merk dat ik de laatste tijd meer probeer dingen te vinden die me ook echt raken als ik er over zing. Het refrein van het laatste liedje dat ik heb geschreven is alleen ‘touch me’. Daar kun je heel veel emotie in leggen als je het zingt. Het draait er niet echt om heen: ik probeer nu iets directer in de teksten te zijn.

Wat blijft je het meeste bij van Popronde?
Natuurlijk het constant in de bus zitten. We huurden altijd dezelfde bus en op een gegeven moment wordt dat een beetje je thuis.
En in Zutphen hebben we in een heel mooi theater gespeeld, dat was echt heel erg tof. Want ja, wij spelen best wel hard, dus dat werkt niet zo goed in zo’n theater. Toen hebben we de hele setlist omgegooid. Veel zachter, de dynamiek is normaal bij ons van middelhard tot hard, en nu was die van heel zacht tot middelhard. Daardoor was er veel plaats voor de zang. Ik was opeens echt zanger en daar kon ik heel subtiele dingen mee doen. Het ontdekken dat we dat óók in ons hadden, dat was wel echt een mooi ding.
En ja, stiekem was toch de leukste gig het eindfeest, omdat daar zo’n 60 á 70 mensen staan die je kent en die gewoon allemaal meezingen en helemaal los gaan. Dat gaf een soort uitputtende explosie.

Welke tip zou je bands willen geven die dit jaar aan Popronde meedoen?
Eén tip is: probeer 3VOOR12-talent of OOR-talent te worden. Dat heeft, denk ik, vooral met netwerken te maken, natuurlijk ook wel met tof zijn. Wij waren OOR-talent en dat heeft ons een heleboel ellende bespaard. Want we hebben vooral in goede zalen en cafeetjes gespeeld. We hebben niet in een kapperszaak of een elektronicazaak gestaan. We hebben daardoor ook heel erg veel gespeeld.
En een andere tip die ik heb: slaap! Je moet zorgen dat je kunt uitslapen. Zorg dat je alles eromheen plant, dat je voor drie uur ‘s middags eigenlijk niets hoeft.

Tot slot hebben we nog de vraag van de vorige band die we hebben geïnterviewd voor je. Dat was Jagd . Hun vraag aan Yasmine was: hoe voelt het om in de schaduw van Jagd te staan?
Hahaha (lacht hard, en als hij uitgelachen is:) Ik zou het niet weten!

De keukengeluiden zijn inmiddels verstomd, Kevin gaat kijken of het eten niet aangebrand is. We bedanken Kevin voor het interview en wensen hem smakelijk eten en natuurlijk een goede nachtrust!

Jagd vs Yasmine:
17 februari V11, Rotterdam
9 maart Luxor Live, Arnhem
17 maart Paardcafe, Den Haag
30 maart Sugarfactory, Amsterdam
6 april Simplon, Groningen

Yasmine is ook te zien:
15 februari Paradiso, Amsterdam (support van Kensington)
16 februari De Vorstin, Hilversum (met Iguana Death Cult en The Hazzah)
22 februari Groningen (Stukafest)
3 maart De Oosterpoort, Groningen (support van Kensington)

Poprondefoto’s: Bente van der Zalm