Onderin het ruim van V11 Rotterdam gaat het gebeuren: de aftrap van de Jagd vs. Yasmine tour. Twee opkomende Nederlandse bands die net zoveel van elkaar verschillen als met elkaar gemeen hebben. Jagd maakt indierock/punk, Yasmine pakkende garagepop. Een niet heel voor de hand liggende keuze om samen op te treden. Maar de zin om met elkaar te touren was enorm, gezien de teasers op de social media van de bands.

Hoewel V11 niet is uitverkocht, is de zaal lekker gevuld wanneer Yasmine de avond aftrapt met ‘Can’t Compare’. Rond het derde nummer komt de band echt goed los, dan lijkt er meer ontspanning in het spel te komen. Inmiddels deint niet alleen de boot, maar ook het publiek zelf mee. De vrees van frontman Kevin van Moorsel om alleen voor zijn moeder op te treden is gelukkig ongegrond.

Ondanks kleine storingen aan het begin van de set, zoals een monitor die van een versterker valt en de gitaarband die losschiet, speelt de band solide door. Het trio maakt muziek voor tien, zoveel verschillende geluiden toveren de bandleden uit hun instrumenten. Het maakt de muziek speels, steeds verrassend en pakkend. Vooral het nummer ‘Tiny Bubbles’ en de afsluiter ’Chocolate Fingers’ doen het publiek bewegen. Yasmine gaat met 1-0 de rust in.

Het intro van Jagd begint zacht en voorzichtig. Nog voordat er afgetikt is en zangeres Nanne van der Linden één noot gezongen heeft, zijn er al enkele mensen in trance en wordt er voorzichtig gedanst. Maar de ogenschijnlijke rust is snel voorbij wanneer ‘Overbored’ echt wordt ingezet. Van der Linden gooit dan direct al haar overtuiging in de strijd. Vooral haar enorm sterke stem is hier een goed middel voor, weinig vrouwen kunnen zo mooi hard en fel zingen.

Jagd speelt met zichtbaar plezier in het warme bedje van V11 dat Yasmine heeft inmiddels heeft gespreid. Gaandeweg klotst de energie van zowel de band als publiek tegen de muren. Sommige aanwezigen gaan al moshend los (en zien we daar Kevin van Yasmine niet voor het podium dansen?), anderen genieten stil met de ogen dicht. Dit is wel een avond zoals een zaterdagavond zou moeten zijn: goed gezelschap en fijne muziek.

Yasmine en Jagd: twee optredens van muzikaal verschillende bands, maar overeenkomstig is de energie die beide bands uitstralen en vooral ook de eigenzinnigheid. Wij kunnen in elk geval niet kiezen en zijn blij dat ze deze samenwerking hebben gekozen. Eindstand: 1-1.

Foto’s: Bente van der Zalm