TAPE TOY heeft in de korte tijd dat de band bestaat -nog niet eens een jaar!- enorm veel bereikt. De band won de Amsterdamse Popprijs 2017 en heeft al behoorlijk wat optredens achter de rug. Ten Years Today zagen we eerder als support van de Ierse band Otherkin en dat optreden maakte indruk op ons. In de tussentijd heeft de band twee singles uitgebracht, zeer recent nog ‘Do Ya’.  Beide bands touren deze maanden door Nederland en gisteravond deden ze STECK, Delft aan.

TAPE TOY is een energieke band en dit trekt aan als een magneet: wanneer het optreden begint schieten de aanwezigen naar voren. Zelf omschrijft de band de muziek als bubblegrunge. De stem van zangeres Roos van Tuil past goed bij deze muziek. Het publiek beweegt aardig wat, vooral om af en toe een biertje te halen. Hierdoor wordt het gat tussen podium en publiek weer groter. Het weerhoudt het viertal er niet van om zich in het zweet te werken. Het plezier dat de leden hebben in het samen spelen spat er van af.  De energie bij het publiek neemt iets af bij de rustigere nummers. Bij uptempo nummers, met super strakke drums, is de band op z’n best. TAPE TOY sluit af met zo’n nummer en geeft hiermee een mooi visitekaartje af.

Het komt niet alleen doordat het inmiddels lekker warm en druk geworden is in STECK: de sfeer zit er meteen goed in bij het optreden van Ten Years Today. Het is vooral de verdienste van de bandleden zelf, want zij gaan er vanaf de eerste minuut vol in. De band trekt dan ook direct de aandacht en mensen stromen weer richting podium. Ten Years Today maakt alternatieve rock/pop die nooit saai klinkt. De bandleden nemen tijdens de show de tijd om hun nummers instrumentaal zorgvuldig uit te werken.

De set is goed opgebouwd, met naast veel (gitaar)vuurwerk ook enkele rustigere nummers. Best gedurfd, want het vraagt wat van het publiek om even te pauzeren met meebewegen en de aandacht bij de band te houden. De band weet echter te voorkomen dat de energie wegvloeit, want de zang is sterk en de nummers zijn beklemmend. Vervolgens komen er weer ruigere nummers en dat pakt het publiek dankbaar op. Vooraan gaan enkele mensen de interactie aan, maar ook tot in de achterste rijen is het publiek in beweging. Een mooi optreden, waardoor ook na afloop de energie bij iedereen nog wel een beetje door borrelt. Het was nog lang gezellig daar in STECK.

Zowel TAPE TOY als Ten Years Today zijn binnenkort nog te zien:

TAPE TOY
17 maart Roodkapje, Rotterdam // 2 april Luxor Live, Arnhem // 7 april Booster, Enschede // 12 april Simplon, Groningen // 13 april De Vorstin, Hilversum

Ten Years Today
16 maart Altstadt Eindhoven // 29 maart Cul de Sac, Eindhoven // Café de Speeltuin, Breda // 18 mei So What!, Gouda

 Foto’s: Bente van der Zalm