Tekst: Paul van de Zalm
Foto’s: Eddy Taatgen

Gisteren hield de Groningse band Meadowlake het debuutalbum ‘Meadowlake’ ten doop met een release-show in Vera: daar werd het hele album voor het eerst in z’n geheel live gespeeld. Meadowlake, een vriendengroep van twee vrouwen en drie mannen, heeft er de tijd voor genomen om met een debuutalbum te komen, maar het resultaat – geproduceerd door Minco Eggersman- mag er zijn!

Live is de band als sinds begin 2013 bezig en sindsdien verschenen er op o.a. Bandcamp al enkele sterke singles, met de single ‘War’ als meest recente release; dit is een dreamgaze-nummer dat vanuit een experiment is ontwikkeld tot een volwaardige song.

Luisterend naar het album worden we gelokt door een pulserend ritme. Net daarbovenuit, of beter gezegd: daarmee verweven, horen we de fluisterzang van een mannenstem. Laag na laag bouwt de muziek zich op tot een meanderende geluidscollage. Wanneer ook vrouwenstemmen invallen, borrelen associaties aan Beach House, Monomyth en Slowdive bij ons op. Gebiologeerd blijven we luisteren, het tempo gaat omhoog; onze benen gaan automatisch meebewegen. Langzaam vallen de woorden op zijn plaats en ontwaren we hele zinnen: “She said: let’s go dancing across the starlit sky tonight“. De muziek sterft weg. Wij blijven betoverd achter.
Hoewel de teksten over het algemeen melancholisch van aard zijn, bieden up-temponummers als ‘No Tomorrow’ (“fight for what you love“) en ‘Heavy’ echter voldoende tegenwicht om te zorgen voor een uitgebalanceerd album waarop elke noot op zijn plaats lijkt.

Als je gisteren niet bij de release-show was, heb je wat gemist en moet je nog even wachten om de band live aan het werk te zien: hierna staat er alleen nog maar een mini-tournee in Engeland en een optreden in de Gigant (Apeldoorn) gepland.