We beginnen deze dag op Sniester heel anders dan gisteren. Het weer is prachtig, dus dat vraagt om het pakken van een terrasje. Gelukkig laten een paar bandjes buiten op de Grote Markt horen wat ze later op de avond nog een keer dunnetjes over zullen doen. Hier zien we Husky Loops, Waltzburg en Figgie. Later op de avond zullen we behalve nog een keer Husky Loops, ook APA, FFOOSS en Iguana Death Cult zien.

Het zonnige terras is een wat vreemde omgeving om Husky Loops te zien spelen. Liever zien we ze eigenlijk in een donker zaaltje. Of de band datzelfde ervaart, is niet helemaal duidelijk, maar het optreden buiten duurt slechts een ruim kwartier. Wie meer wil, is uitgenodigd om later naar het Paard te komen.

Waltzburg, Nederlands trots op Sziget, past perfect in deze omgeving van levendige terrasjes. Zeker met de zon en warme temperatuur nodigt muziek van deze band uit tot dansen. Degene die niet staan te dansen, wiebelen wel op hun stoel, al is het maar met de grote teen. Wat later bouwen de mannen van Figgie zoals altijd onverstoorbaar hun eigen feestje. Behoorlijk wat mensen bekijken de band geïnteresseerd, anderen genieten vooral van hun tafelgezelschap. Vandaag hier buiten is het allemaal goed.

We verlaten de zwoele avondlucht en begeven ons in het donkere De Rootz. Daar speelt APA, de Haagse alternatieve pop/rockband. Zanger Niels de Maa heeft een prettige stem, die goed tot zijn recht komt bij de gitaarpop die de band maakt. APA verdient meer publiek dan er nu aanwezig is, maar de tijden zullen nog wel veranderen.

Helaas moeten wij weer snel verder, want Husky Loops speelt in de Kleine Zaal van Paard. We maken er geen geheim van dat we een zwak voor deze eigengereide band hebben. De muziek die Husky Loops maakt is net anders dan dat van andere bands. Het is funky, met veel wisselende ritmes, veel bas en vette gitaren met effecten. De muziek is altijd verrassend en de teksten zijn intelligent. Bij de overgang tussen de nummers wordt veel gebruik gemaakt van samples. De Kleine Zaal van Paard is behoorlijk vol maar het duurt even voordat de energie bij het publiek loskomt. Dat zanger Pier Danio Forni hier expliciet om roept helpt. De mensen komen dichterbij en de vonk slaat over. Natuurlijk speelt Husky Loops ‘Daft’, de single die deze week werd uitgebracht.

Een prettig weerzien is het ook met FFOOSS in het inmiddels hels-hete De Rootz. Ook dit duo heeft deze week een nieuw nummer uitgebracht (SLAYER). We waren even vergeten hoe goed en rauw dit duo live klinkt. Afwisselend nemen Jannes van Kaam en Sophia de Geus de lead bij de zang. Met zo’n prominente rol voor de drums is het niet vreemd dat de ritmes een sterk element zijn. Het gitaarwerk van de Geus scheurt er lekker doorheen. Ondanks de hitte maken zowel band als de vele aanwezigen zich prettig druk. Dan is drie kwartier eigenlijk te kort.

Iguana Death Cult hoeft geen moeite te doen om de mensen naar het

Iguana Death Cult

podium te krijgen. Het is al direct druk in De Zwarte Ruiter en het publiek duikt er meteen vol in. De mannen uit Rotterdam hebben zichtbaar al veel podiumervaring en zijn goed op elkaar ingespeeld. Als een geoliede machine laten ze horen hoe garagerock hoort te klinken. We krijgen een aantal nieuwe nummers voorgeschoteld en die gaan er goed in. En hé, hoe later op de avond hoe vreemder het volk? Mensen dartelen voor onze camera, het bier klotst inmiddels tegen de randen, de sfeer is goed. Net als buiten, waar iedereen nét iets luidruchtiger is dan bij het opstaan vanmorgen.

 

Natuurlijk helpt het mee als het zo aangenaam is om buiten te vertoeven. Op de Grote Markt is het zo gezellig, dat er eigenlijk geen reden is om weg te gaan. Nou ja, behalve misschien dat er ‘s morgens vroeg een stukje klaar moet liggen…

Foto’s: Bente van der Zalm