CHAOS Music Magazine sprak met Sergio Escoda, bassist en toetsenist van EUT over het succes van de band, de verschillende persoonlijkheden binnen de band en de release van het album in oktober.
De Amsterdamse band EUT maakt een vliegende start door: de band was 3FM serious talent, deed mee aan Popronde, speelde op Noorderslag en is dit jaar niet te missen op de diverse festivals.

In de twee jaar dat EUT bestaat, heeft de band een enorme groei doorgemaakt. Jullie krijgen veel aandacht van de media en spelen op vele festivals deze zomer. Wat doet dat met de ontwikkeling van de band?
Sergio: Voor ons is denk ik het grootste ding dat we in een heel korte tijd onszelf sneller moesten profileren. Er werd veel aan ons gevraagd: interviews, foto’s nemen, een label dat ons te gek vond en iets met ons wilde. Daardoor gingen we snel wat professioneler te werk. Dat zit in kleine dingen, zoals goede flightcases voor je instrumenten kopen en een tourmanager mee. Normaal gesproken zit je de eerste twee jaartjes een beetje aan te klooien en dan zie je wel waar het schip strandt. We vinden die aandacht echt heel gaaf; we hebben niet zo veel zin meer om aan te klooien, laat ik het zo zeggen.

Dus voordat je elkaar goed en wel kent, ben je een professionele band. Dat vraagt wel wat van jullie met elkaar.
Als band hebben we veel dingen in een korte tijd meegemaakt, in de bandbus of in de repetitieruimte. Soms moet je wennen aan elkaar, als je met nieuwe mensen gaat spelen. Maar ik hoefde eigenlijk al vanaf de eerste repetitie niet naar Jim (Geurts), de drummer, te kijken om te weten dat hij een tel overslaat en dat ik dat toevalligerwijs precies op de goede tijd met hem mee speel. Het kan twintig jaar duren voordat je dat voelt en bij ons was dat gewoon snel. Tegelijkertijd zijn Jim en ik het zo vaak met elkaar oneens als het niet om de muziek gaat.
Iedereen heeft zo zijn positieve of zijn negatieve kanten. Ik ben snel die guy die achterin de bus zit en niets zegt, omdat ik gewoon wat introverter ben, totdat de gin klaarstaat (lacht). Emiel is eerder de spraakmaker of de clown van de band. Op de een of andere manier vult dat elkaar heel erg goed aan. Natuurlijk heb je wel eens onenigheden. Soms denk je: hoe ver kan ik van jouw mening staan of van je aanpak, maar aan het einde van de dag is dat precies wat het moet zijn. Het is precies die frictie die het zo tof maakt met deze band, vind ik. Daardoor wordt de muziek ook alleen maar beter. Iedereen kan daar zijn ei in kwijt. Iedereen vult elkaar aan, muzikaal gezien, maar dus ook technisch gezien. Het is gewoon een bepaalde synergie of kosmische gekkigheid dat het werkt als we op het podium staan. En ik zie dit ook nog wel heel lang werken.

Waar ligt jullie ambitie?
Zoveel mogelijk platen maken en zo veel mogelijk spelen over de hele wereld, als dat kan. Het is niet onze ambitie om de grootste band van de wereld te zijn, maar we willen gewoon heel graag de wereld zien. In november spelen we twee keer in Duitsland, in juli spelen we in Zwitserland. We vinden het echt heel leuk om andere plekken te zien. In Nederland alleen al. We hebben op plekken gespeeld waarvan ik niet had gedacht dat ik er ooit zou komen (lacht). De Bagels & Beans in Roermond, of deze week op een industrieterrein in Leeuwarden. Dan denk je eerst: ‘what the fuck doen we hier’, maar uiteindelijk was het echt een superleuk feestje. Dat is denk ik voor ons de grootste drijfveer: om te allen tijden liedjes te maken zonder concessies te doen en te kijken waar we belanden. Dat kost natuurlijk heel veel energie en veel tijd, maar at the end of the day voelt het nooit zo.

Jullie hebben inmiddels ook jullie eigen, kenmerkende stijl ontwikkeld.
Onze stijl, daar is niet echt één ding over te zeggen. De ene song is veel meer een meezinger, een andere liedje is introverter, of veel alternatiever. We hebben natuurlijk wel wat invloeden die we allemaal meenemen, die trouwens ook weer compleet verschillen van elkaar. Ik hou bijvoorbeeld heel erg van Michael Jackson en Emiel (De Nennie) heeft daar een hekel aan. Dan neem ik daar wat invloeden van mee naar de liedjes, waarop Emiel zegt: dat gaan we niet doen. Totdat ik het vijf keer speel en dan denkt hij: oh ja, het is eigenlijk best wel vet. Jim is weer meer van Eels of Wilco. Megan (de Klerk) houdt weer van hele gekke dingen als Deerhoof, of St. Vincent. Iedereen binnen EUT is een beetje zijn eigen stempel aan het vinden. Er is niet echt een formule of zo. Elke keer voegt iemand iets toe en dan werkt het of werkt het niet. Op de één of andere wijze werkt het vaker wel dan niet.

Jullie nemen dus allemaal verschillende invloeden mee, maar hebben jullie een album dat jullie samen bindt?
Ja, dat zijn er heel veel. Ik denk dat iedereen St. Vincent te gek vindt. De laatste plaat van Beck vinden we echt supertof. Blur is een rode draad voor ons allemaal. Het zijn niet echt platen of liedjes, het zijn meer de vibes of zo. Dat is ook mede waarom onze plaat ‘Fool For the Vibes’ gaat heten. We zijn niet zo heel erg pretentieus, we nemen onszelf niet al te serieus. Onze nadruk ligt veel meer op het gevoel van een liedje of de vibe die je erbij krijgt. En ‘Fool For the Vibes’ is ook gewoon een kort zinnetje uit het eerste liedje van de plaat. Dat omschrijft heel goed wat het voor ons betekent. Eigenlijk zou ik bijna zeggen de beste plaat die ons bindt is onze eigen plaat. De volgende plaat gaat waarschijnlijk weer heel anders zijn. We willen ook niet een tweede ‘Fool For the Vibes’ maken. We willen onszelf elke keer uitdagen en opnieuw uitvinden.

Jullie hebben heel wat om naar uit te kijken, de releaseshow van jullie album is op 25 oktober.
We hebben er bewust voor gekozen om de releaseshow wat later te doen dan de album release. Ik vind het zelf altijd vet als bevriende bands hun plaat releasen en dat ik eerst even een tijdje kan luisteren, zodat ik op het feestje alles kan meezingen. Ook die liedjes die we dan niet als single uitbrengen, kunnen dan ook een beetje worden ingeluisterd. Ik hoop dat iedereen die plaat koopt, of gewoon lekker veel luistert en dan op het feestje meezingt. Zie het als een soort van opdracht: je mag pas bij de show komen als je alles kan meeblèren.

Het debuutalbum van EUT ‘Fool For the Vibes’ komt uit op 5 oktober. De releaseshow is op 25 oktober in Tolhuistuin (Paradiso Noord), Amsterdam. Hierna volgt een tour door de rest van Nederland.

Kleurenfoto: EUT / V2 Records
Overige foto’s: Bente van der Zalm

3 Replies to “Interview EUT: ‘Het is gewoon een kosmische gekkigheid dat het werkt’”

Comments are closed.