Albumrecensie: Passenger is een van de succesvolste Britse artiesten van dit decennium. Toch is het inmiddels weer zes jaar geleden dat Passenger (oftewel Mike Rosenberg) een monsterhit scoorde met ‘Let Her Go’. Dit nummer bereikte onlangs de 2 miljard views op Youtube. Het is natuurlijk altijd een beetje flauw om een artiest daar voortdurend op te wijzen, maar Passenger heeft het commerciële succes van dit nummer niet kunnen overtreffen. Het album ‘Runaway’ zal daar waarschijnlijk geen verandering in brengen. Dat wil niet zeggen dat ‘Runaway’ geen goed album is.
Integendeel, de nummers zijn eigenlijk echt wel beter dan ‘Let Her Go’. Rosenberg heeft zich steeds verder ontwikkeld in het schrijven en opnemen van nummers. Runaway is dan ook al weer het tiende album van Passenger in elf jaar tijd. Net als op het eerdere werk zijn de thema’s van de liedjes vooral het zoeken naar liefde en het kwijtraken ervan. Rosenberg is een meester in het bezingen van het troosteloze zoeken naar de liefde en het rusteloos ronddolen over de aardbol. ‘Runaway’ is een verzameling mooie liedjes in deze traditie. Wat het album anders maakt dan de voorgaande, is de muzikale omlijsting die Noord-Amerikaans aandoet, met lap steel, mandoline en banjo. Nieuw is ook de pianobegeleiding op ‘To Be Free’, een heel persoonlijk liedje, dat over de familiegeschiedenis van Rosenbergs vader gaat. Een aantal nummers op het album zijn echte singles, zoals ‘Hell Or High Water’, ‘Let’s Go’ en ‘Runaway’.
De bijbehorende video’s (door fotograaf Jarrad Seng) zijn het bekijken waard, in de sfeer van het album alle opgenomen tegen een achtergrond van Amerikaanse landschappen en fotografisch vaak bijzonder.

Passenger is te zien op woensdag 26 september in de AFAS Live en zaterdag 29 september in Trix Antwerpen.

Foto’s: Jarrad Seng