Vandaag brengt Judy Blank ‘Morning Sun’, haar tweede album uit bij Munich Records/ V2 Records. Het eerste album was al ijzersterk, dat maakt ons extra nieuwsgierig naar deze opvolger.

Oké, Judy Blank was in het tweede seizoen van dat programma bijna de beste singer-songwriter van Nederland, stond op grote festivals en in het voorprogramma van o.a. The Wood Brothers en Macy Gray. Toch klopte het voor haar gevoel nog niet helemaal: het was alsof ze wel voortdurend goudstof naar boven haalde, maar de goudader steeds miste. Toen Blank via haar buitenlandse contacten werd uitgenodigd voor optredens in het diepe zuiden van Amerika (New Orleans en Nashville), greep ze die kans met beide handen aan en vond ze de bevestiging dat country/americana de muziek was die bij haar paste. Bovendien bleken haar optredens daar ook goed aan te slaan en dat gaf haar inspiratie en een flinke dosis zelfvertrouwen. Ze besloot haar tweede album dan ook in Nashville op te nemen, met niemand minder dan Chris Taylor als producer: een held van haar die eerder al met de hiervoor genoemde The Wood Brothers werkte. Samen hebben ze dat voortreffelijk gedaan en het resultaat mag er zijn: meteen bij de eerste nummers druipt de country er al vanaf. Dat is bijvoorbeeld goed te horen in het openingsnummer en bij de single ‘Mary Jane’. Gelukkig slaat het niet door, want in de overige nummers komt de authentieke Judy Blank ook sterk naar voren. Wat opvalt, is dat de piano plaats heeft gemaakt voor de gitaar. Alleen in het intro van het gevoelige ‘Unbroken’ speelt de piano nog een kleine gastrol. De plaat is verder fijn afwisselend: in ‘Tiger Eye Stone’ gaat Blank de concurrentie met Ilse de Lange aan en ‘I Got a Man’ is een onvervalst rock ’n rollnummer. De liedjes die er uitspringen zijn de liedjes waarop ze wordt bijgestaan door Ethan Ballinger en Smith Curry, die ook meespeelden met countrylegendes als Willie Nelson, Dolly Parton en Lee Ann Womack. Door die begeleiding ontstaat de everyday magic die Judy Blank en haar liedjes verdienen. We zijn daarom heel benieuwd of Blank met  band gaat optreden tijdens de najaarstour in oktober en november. Een aantal keer treedt ze op met zielsverwant JW Roy. Daarnaast kun je haar ontmoeten bij één van de vele instore-optredens.

Judy Blank is live te zien:
Vr 7 september: Cultureel Centrum Moira, Utrecht
(album releaseshow)
Vr 5 oktober: LantarenVenster, Rotterdam (met JW Roy)
Vr 12 oktober: Bibelot, Dordrecht
Ma 15 oktober: De Oosterpoort, Groningen (met JW Roy)
Wo 17 oktober: Merleyn, Nijmegen
Do 18 oktober: Metropool, Enschede
Za 20 oktober: Podium de Vorstin, Hilversum
Zo 21 oktober: Paradox, Tilburg ( met JW Roy)
Do 25 oktober: Melkweg Upstairs, Amsterdam
Vr 26 oktober: Neushoorn, Leeuwarden
Zo 28 oktober: De Flux, Zaandam
Do 1 november: Fluor, Amersfoort
Vr 2 november: Podium Victorie, Alkmaar
Za 3 november: De Helling, Utrecht
Vr 9 november: Xinix, Nieuwendijk
Vr 16 november: Poppodium Iduna (met JW Roy)
Vr  23 november: Effenaar, Eindhoven (met JW Roy)

Instores:
Zo 9 september: Instore Plato, Utrecht en Velvet, Amersfoort
Za 15 september: Instore Concerto, Amsterdam en North End, Haarlem
Zo 16 september: Instore Velvet, Leiden en Velvet, Delft
Za 22 september: Instore Plato, Deventer en Plato, Apeldoorn
Za 29 september: Instore Kroese, Arnhem en Sounds, Venlo
Zo 30 september: Plato Planet, De Oosterpoort, Groningen

Judy Blank / V2 Records

Foto’s: Munich Records/ V2 Records