De Groningse alternatieve popband Ten Years Today vierde gisteravond in Vera de release van het debuutalbum. Eerder bracht de band de singles ‘Do Ya’ en ‘Praise the Shit’ uit, maar deze release was toch de echte beloning voor een lange periode van geduld. Het album zelf was namelijk al een jaar af. Hieronder het verslag van deze avond en een bespreking van het album zelf.

Ten Years Today albumreleaseshow in Vera

Walden is helemaal uit Sittard gereisd om de avond af te trappen. Deze band opende dit jaar Pinkpop en doet mee aan Popronde. De stevige gitaarmuziek is een fijne opwarmer. Hoewel de mensen in de zaal aanvankelijk wat afwachtend op een afstandje staan (er valt ook genoeg bij te praten en we komen voor Ten Years Today), lukt het de band om interesse en beweging op te wekken.

Wat we even later zien wanneer Ten Years Today het podium opstapt, is een enorme ontlading bij de bandleden. Strak gespannen beginnen ze met ‘Feel’, gevolgd door ‘Do Ya’ en ‘God’. Gelukkig komt er gaandeweg wat meer rust in het spel en lijken de jongens te ontspannen, zodat ze gewoon hun ding doen en er zelf meer van kunnen genieten. De grote zaal van Vera is lekker gevuld en dat doet de band zichtbaar goed. Vooral bassist Simon Bleeker staat continue met een grote grijns op zijn gezicht te spelen, op de momenten dat hij niet nauwlettend zanger/gitarist Floris van Luijtenaar in de gaten houdt. Dit samenspel is steeds opvallend om te zien: hoe de bandleden elkaar aanvullen en op elkaar inspelen. Een rustpunt in de verder energieke set vormt de ballad ‘Conflicted’, de nieuwe single. Zoals het hoort op een releasefeestje gaan zowel de mensen in de zaal als Ten Years Today zelf los. Natuurlijk wordt er om een toegift gevraagd en de band sluit af met ‘Praise the Shit’. De hele zaal zingt mee, kan het nog mooier?

Over het album ‘Ten Years Today’

Ten Years Today leunt op drie sterke pijlers: Floris van Luijtenaar, Simon Bleeker en Matthijs Louwsma. Die pijlers worden niet alleen gevormd door de goede beheersing van hun instrumenten (respectievelijk gitaar/ zang, bas en drums), maar ook de persoonlijkheden en individuele kwaliteiten van het drietal. Dit resulteert in energieke, alternatieve popmuziek waarbij de gitaarlijnen vaak speels over de solide drums en bas heen dartelen. Het gevarieerde debuutalbum staat vol met dit soort liedjes. Ze klinken fris, zelfs na vele malen luisteren. Nummers zoals ‘Do Ya’ en ‘God’ blijven in je hoofd hangen. Dat de band ook in rustigere nummers goed gedijt, is te horen in ‘Conflicted’. De teksten gaan vaak over zaken die Van Luijtenaar bezig houden, maar de sfeer is altijd die van: ‘het is klote, maar laten we het beste ervan maken’, oftewel: ‘Praise the Shit’. Al met al is dit debuut van Ten Years Today een album dat je doet opveren en je doet realiseren dat je hier echt iets goeds hoort. En dan is dit nog maar het begin!

Foto’s: Bente van der Zalm
Tekst: Susanne van Hooft