De oude Suikerfabriek in Groningen opende zaterdag de poorten voor één van de laatste festivals van het seizoen: Kadepop. Uitgerekend dit weekend daalden de temperaturen van bijna tropisch naar herfstig. Wij zagen optredens van Chef’Special, Sam Fender, TRAUDES, Arcane Roots en The Overslept.

TRAUDES staat in de gezellige en goed gevulde EM2 de Barn. De Amsterdamse band weet altijd het publiek te enthousiasmeren en ook hier lukt het om mensen mee te krijgen. We krijgen afwisselende pop/hiphop te horen, waarbij zanger Benjamin Traudes afwisselend rapt en zingt. Vooral in het mooie nummer ‘Amsterdam’, waar de band mee afsluit, is te horen dat hij een zeer goede stem heeft. De band gaat in het najaar op tour door Nederland met Splendid, dus er is genoeg gelegenheid om TRAUDES binnenkort te zien.

Grote belofte Sam Fender staat even later met zijn vrienden op het podium van de main stage. Hij was dit jaar al eerder te zien in Groningen bij Eurosonic, en stond ook op Lowlands. Fender schrijft echte singer-songwriter liedjes, waarin een belangrijke rol is weggelegd voor de teksten. Toch zijn verschillende nummers ook wat dansbaarder, zoals ‘Friday Fighting’ en ‘Greasy Spoon’. Dat maakt deze muziek toegankelijker voor een festival als dit, waarbij niet iedereen heel geconcentreerd luistert, maar het vooral gezellig wil hebben.  De laatste nummers speelt Fender solo, met alleen gitaar en ook dan blijft hij goed overeind. Binnenkort komt zijn EP ‘Dead Boys’ uit en rond die tijd verschijnt ook het interview, dat we vandaag bij Kadepop met hem hadden, op onze website.

Terug in EM2 de Barn zien we veel meisjes klaar staan voor het optreden van The Overslept. De opkomende Nederlandse poppunkband is een goede in zijn soort. De mannen springen energiek het podium over en dat resulteert in veel enthousiasme in de zaal. Fans in verschillende leeftijdsklassen zingen de teksten woordelijk mee. Bij het nummer ‘Stolen Car’ worden de mobieltjes tevoorschijn gehaald voor wat extra sfeerlicht. We krijgen de indruk dat de band alles geeft en EM2 de Barn is tevreden.

Het is enorm jammer dat Arcane Roots het bijltje er binnenkort bij neergooit. De bandleden willen zich na twaalf jaar op andere projecten gaan richten.  Als nalatenschap heeft de band recentelijk nog wel de EP ‘Landslide’ uitgebracht. Arcane Roots maakt stevige machorock, dat is te zien aan het publiek dat sinds The Overslept een metamorfose heeft ondergaan.  Het trio, met gitaarvirtuoos Andrew Groves, beukt met zijn muziek stevig door de zaal. Het overgrote deel van de gelukkige aanwezigen weet dit te waarderen. Dat het optreden hier op Kadepop de laatste show van de band buiten het Verenigd Koninkrijk is, maakt het tot een gedenkwaardig optreden.

Welke band kan ons beter opwarmen dan Chef’Special, met de aanstekelijke en dansbare nummers? Stil blijven staan lukt hierbij niet. Er zijn meer mensen met die gedachte, want het is helemaal vol voor de main stage. En zo hoort het natuurlijk ook. De band heeft een gedegen reputatie als festivalband en als het je lukt om Ziggo Dome te bespelen, dan moet het hier ook lukken. ‘Because I Love You’ is een hartverwarmende opener en hierna komen alle bekende nummers voorbij. Ook vanavond lijkt het een koud kunstje van Chef’Special om de mensen massaal te mobiliseren.

Kadepop is een gemoedelijk festival, de oude Suikerfabriek toont zich een heel mooi decor. Ondanks de weervoorspellingen hield de regen zich gelukkig in. Ja, het was wel heel koud, dus springen was bijna verplicht, tenzij je een plekje bij een van de vuurtafels vond. En met een drankje en wat eten bij de hand was dat ook prima vertoeven.

Tekst: Susanne van Hooft
Foto’s: Bente van der Zalm