2018 is een kanteljaar voor Bad Sounds. Het is het jaar van het debuutalbum ‘Get Better’, van FIFA2018 en van een tour door Groot-Brittannië en het vasteland van Europa. Het brengt de broers Merret en de andere bandleden bijvoorbeeld naar een lekker gevuld Cinetol in Amsterdam. CHAOS Music Magazine was erbij. We zagen hoe verbaasd de band was over de opkomst, hoe Bad Sounds het publiek voorbereidde op een lange avond en tenslotte hoe iedereen tevreden naar huis ging.

De band start met ‘Wages’, net als veel andere nummers van Bad Sounds pakkend en dansbaar. De mensen in de zaal weten meteen wie en wat er voor hun neus staat. Een aantal mensen kent de nummers en zingt en danst mee. Met net een eerste album op zak, is de band niet gewend om een echt avondvullende set te spelen. Ewan Merret (één van de broers) belooft dat het een lange avond wordt. Opvallend aan de muziek is de samenzang van de broers. Afwisselend nemen ze de leadzang en de achtergrondpartij voor hun rekening. Er is geen enkel egodingetje te vinden.

De teksten van de nummers zijn vaak serieus, hoewel de vrolijke en relaxed ogende muziek anders doet vermoeden. Een mooi voorbeeld is ‘Thomas Is a Killer’, over een vriendin die plotseling overleed. De uitvoering hiervan is vanavond sterk en indringend. Tijdens dit nummer speelt Ewan gitaar op het podium, wat hij al een tijd niet meer heeft gedaan. Nummers met een hitpotentie, zoals ‘Are You High’ en ‘Avalanche’ doen het natuurlijk goed. Hiermee komen mensen net wat meer los.

Tussendoor speelt Bad Sounds ‘Another Man’, een nieuw nummer, dat zij naar eigen zeggen nog niet eerder voor publiek hebben gespeeld. De bandleden tonen zich zichtbaar blij met de aandacht van de mensen in de zaal. Van te voren vreesden ze even dat ze maar voor één persoon zouden spelen. ‘Thanks for not being one person’, bedankt de bassist nog ons even.

En werd het een lange avond? Ach, met een uurtje was de goed opgebouwde set wel rond. Maar mooi was de avond wel.

Lees hier het interview dat we eerder met Ewan en Callum Merret hadden.

Tekst: Susanne van Hooft
Foto’s: Bente van der Zalm