Vrijdag stonden Evil Empire Orchestra en Paolo Morena in het intieme, maar lekker gevulde STECK, Delft. Hoewel Paolo Morena slechts in zijn eentje op het podium stond, hadden beide acts gemeen dat het podium behoorlijk vol was.

Paolo Morena is een eenmansband in de ware zin van het woord. Van toetsen tot akoestische gitaar, van mondharmonica tot drums en basgitaar. Morena speelt alle instrumenten in op zijn loopstation en zet hiermee in zijn eentje een volwaardige band neer. Het podium is bezaaid met instrumenten, drumstokken en blaadjes met heel veel tekst.

Met zijn doorleefde stem weet de singer-songwriter uit Chelmsford in Essex, Engeland te imponeren. Mensen luisteren aandachtig en het is vaak heel stil. Zo stil dat het lijkt alsof de barmedewerker met zijn ritmisch gerommel onderdeel van de muziek is. Morena blijkt een geoefend entertainer; soepel speelt hij in op alles wat vanuit het publiek wordt gezegd. Na een afwisselende set met beats, rustige liedjes en krachtige explosies, sluit Morena af met een waardige hommage aan Bowie.

Niet lang na Morena pakken de leden van Evil Empire Orchestra hun instrumenten op. De band telt acht leden, waardoor ook bij dit optreden het podium behoorlijk gevuld is. Toch weet zangeres Kimberly Dhondt voldoende ruimte vrij te maken op het podium om te dansen. Als zij toch nog wat meer ruimte nodig heeft voor haar grootse gebaren, dan pakt Dhondt de ruimte voor het podium er gewoon bij. Hiermee betrekt ze het publiek goed bij het optreden. Niet dat dit nog echt nodig is, want mensen dansen al lekker mee. Volgens de band zelf klinkt de muziek als een crossover van psychedelisch, soul jazz en garage funk. Aan het begin van het optreden krijgen we een dosis testosteron over ons heen, later wordt de muziek wat vrouwelijker. We horen veel lekkere uptempo nummers waarbij de blazers en de warme stem van Dhondt de muziek een wat zwoel karakter geven. Het optreden is afwisselend, met soms muzikaal geweld en af en toe een rustmoment.

Evil Empire Orchestra is in Nederland live te zien op 9 november in podium ‘t Beest in Goes.

Tekst: Susanne van Hooft
Foto’s: Bente van der Zalm