Op vrijdag 19 en zaterdag 20 oktober zijn zes locaties in de Rotterdamse binnenstad decor van het nieuwe showcasefestival ‘Left Of The Dial’. De bands die ons hier worden voorgeschoteld, zijn een dwarsdoorsnede van de beste (post)punk, garage, shoegaze en noiserock van dit moment. Maar liefst 48 bands spelen op dit festival, dus er valt veel te ontdekken.
Op dag één van Left Of The Dial zagen we Whispering Sons, Bull, Price, Tony Clifton, Mark Lada’s Golden Arches, LICE, Any Other en Ploegendienst.

Mark Lada’s Golden Arches, LICE, Any Other

Mark Lada’s Golden Arches speelt in de Schotse Kerk. Het is meteen duidelijk dat we hier te maken hebben met doorgewinterde muzikanten; Mark Lada is frontman van traumahelikopter en de Golden Arches zijn bandleden van AFTERPARTEES, PAUW en Mozes and the Firstborn. De Nederlandstalige melodische gitaarpop van de vijf mannen ontstijgt het saaie en maakt zeker nieuwsgierig naar meer.
Even verderop, in een goed gevulde Club Vibes, kunnen we nog net de laatste energieke tonen horen van het Britse LICE. Over de schouders van het publiek zien we hoe de bandleden zich druk te maken en hoe de bassist enthousiast het publiek in duikt. Opvallend genoeg bestaat het publiek hier trouwens voornamelijk uit mannen.
Veel muziek die we bij Left Of The Dial horen, is ruig en stevig. In NSR upstairs komen we muzikaal gezien een beetje tot rust. De Italiaanse band Any Other maakt mooie, maar tegelijk intense indiepop. Zangeres Adele Nigro heeft een warme stem en zingt haar teksten gemeend. Natuurlijk is er altijd geroezemoes in een bar zoals dit, toch luisteren de mensen aandachtig.

Whispering Sons, Bull

Whispering Sons heeft een feestje te vieren, want het debuutalbum ‘Image’ is vandaag uitgekomen. Gelukkig is er veel publiek op de band afgekomen om dit feestje in Rotown mee te vieren. Whispering Sons oogt zelfverzekerd. De indringende postpunk en de bijpassende donkere stem van zangeres Fenne Kuppens slaat aan bij de mensen in de zaal. Er is bijna geen persoon dat niet mee knikt of deint.
In Club Vibes zit het tempo er goed in bij Bull. Deze Britse band maakt fijne, afwisselende muziek. We horen niet alleen stevige herrie, maar ook wat melodieuze nummers, waarbij er afwisseling is tussen rustig zingen en wat meer schreeuwen. In december en januari komt Bull weer terug naar Nederland om samen met Canshaker Pi te spelen. Genoeg gelegenheid om kennis te maken met deze goede band dus.

Price, Ploegendienst, Tony Clifton

Price is het project van Marnix Visscher, die we ook van Korfbal kennen. Dat is aanbeveling genoeg om een kijkje te nemen. WORM is lekker vol en aangenaam warm. De vier mannen op het podium weten hoe ze fijne garage moeten maken.
Helaas was Bad Breeding verhinderd om te komen, maar de organisatie heeft met Ploegendienst een mooie vervanger gevonden. Deze energieke band weet het publiek in Rotown goed los te krijgen. We zien alleen maar mensen enthousiast rondspringen.
Als vanzelfsprekend is Tony Clifton in Club Vibes pakkend en goed. De drie bandleden moeten even op dreef komen, maar gaan er vervolgens vol in. Precies zoals we ze graag horen.

Wordt vervolgd…

Lees hier het verslag van dag twee van Left of the Dial

Tekst: Susanne van Hooft
Foto’s: Bente van der Zalm

One Reply to “Left Of The Dial dag 1: energiek, met af en toe een rustpunt”

Comments are closed.