Met meer dan 75 acts op 44 locaties is Popronde Rotterdam met recht de grootste. Van half één ‘s middags tot twee uur ‘s nachts lieten de verschillende acts horen wat ze te bieden hebben. CHAOS Music Magazine maakte een selectie van tien bands: we zagen Steve French, Ziggy Splynt, Meis, Moon Moon Moon, Teddy’s Hit, Coolboxer, The Spvrk, Van Common, Ten Times A Million en John-Lewis Cabot.

Steve French, John-Lewis Cabot en Meis: grote contrasten

Steve French staat in de etalage, tussen de schilderijen en kleding, in Lost & Found Store Spaces. De bandleden van Steve French proberen een middenweg te vinden tussen ‘hun ding doen’ en ‘niet te hard spelen’, een uitdaging waar veel Popronde bands voor staan. In het begin lijkt de band wat onwennig, maar gaandeweg komen de muzikanten steeds meer los. Steve French heeft waarschijnlijk aardig wat mensen kunnen overtuigen met de sterke melodieuze gitaarmuziek. Mensen komen bij singer-songwriter John-Lewis Cabot duidelijk om te luisteren naar de liedjes, want ze zijn heel stil. Een aantal van hen zit op de grond van Ruby Lee and the Vintage Factory. Anderen staan tussen de kledingrekken. Tussendoor vertelt Cabot eerlijk over zijn numwmers. Zijn teksten zijn soms wat clichématig, maar hij maakt veel goed met zijn ontwapenende optreden. De band Meis speelt even verderop in de straat bij Stalles. Doordat zij op een vide staan, kijken de bandleden letterlijk neer op de aanwezigen. Dat zijn er behoorlijk veel, er is bijna geen binnenkomen meer aan. Meis is winnaar van Mooie Noten 2018. De band maakt ook indruk op ons, met de zorgvuldige muziek en mooie (Nederlandstalige) teksten.

Ten Times A Million, Ziggy Splynt en The Spvrk: energie in overvloed

Met veel energie en grootse gebaren laat Ten Times A Million in Vibes horen wat het in huis heeft. De Nederlandse-Duitse band maakt Amerikaanse rock met flink wat dynamiek. Een aantal mensen danst wild mee, de rest knikt wat met het hoofd. Ook The Spvrk staat in Vibes. Het fijne aan deze locatie is dat de aanwezigen echt voor de band komen. Nadeel is dat de zaal wat leeg kan aandoen, als mensen weggaan om een andere band te bekijken. The Spvrk weet in elk geval veel energie te geven. De band bestaat inmiddels al wat langer en de bandleden zijn zichtbaar goed op elkaar ingespeeld. Dat is vooral ook bij de zangpartijen te merken. Muzikaal doet de band wat aan Paramore denken. Hup, snel naar Ziggy Splynt in de Zondebok & ‘t Zwarte Schaap. Hier is het warm en vol, precies zoals het hoort. De alternatieve rockmuziek van Ziggy Splynt is energiek, speels en lekker stevig. De bandleden gaan goed los, ondanks dat er wat gedoe met het geluid is. Wat ons betreft een zeer aangename kennismaking!

Coolboxer, Teddy’s Hit, Van Common en Moon Moon Moon: gezellige drukte

Als we Kaapse Maria binnenstappen, horen we de pakkende indiepopnummers van Coolboxer al ergens van boven komen. De band staat in een soort voorkamer op de eerste etage. Ze weten de aandacht goed vast te houden als we zo het aantal mensen zien dat zich heeft geïnstalleerd rond de tafels. Ook Teddy’s Hit staat op een bovenverdieping: bij Kraftbar is de band op een tussenverdieping te vinden. Hier blijft het publiek op de begane grond staan. De band is door gebrek aan licht bijna niet te zien, maar we horen gedegen indie/garage. Meer mensen hebben de weg gevonden naar deze fijne muziek, want het is zo druk dat zij bijna niet meer naar binnen kunnen. Datzelfde geldt bij het optreden van Moon Moon Moon in Stalles. Op de begane grond staat het publiek op elkaar geperst om naar het optreden te kijken dat zich boven de hoofden afspeelt. Het moet toch een vreemd gezicht zijn voor de band, om dat zo van bovenaf te bekijken. Van Common speelt in Weena. Hier is wat meer leefruimte terwijl het toch prettig gevuld is. Zanger Sebastiaan van Ravenhorst heeft een mooie stem, die past bij de soms dromerige en soms wat stevigere muziek die de band maakt.

Het was weer bijzonder om al deze acts te zien spelen. Popronde blijkt steeds opnieuw een sterke formule. Op verrassende locaties worden we verrast door bands en artiesten. Je ziet dat sommige mensen bewust met een programmaboekje rondlopen, anderen maken kennis met de muziek omdat ze toevallig een band in de etalage zien. De bands die er vandaag voor ons uitsprongen en die wij zeker nog vaker willen zien, zijn: Steve French, Ziggy Splynt en Moon Moon Moon

Tekst: Susanne van Hooft
Foto’s: Bente van der Zalm