Voor liefhebbers van stevige indierock kon het weekend niet beter beginnen dan met de energieke bands die in STECK geprogrammeerd stonden op de vrijdagavond. Zij mochten eerst genieten van FFOOSS, om vervolgens los te gaan bij Jagd.

Het is nog best vroeg in de avond, het moment waarop drummer Jannes van Kaam aftikt voor de show van FFOOSS. De band geeft zelf aan Fuzzy Trash-pop te maken en fuzzy en trash omschrijven de muziek in elk geval wel goed. FFOOSS bestaat behalve van Kaam uit zangeres/gitarist Sophia de Geus. Het tweetal is duidelijk goed op elkaar ingespeeld en ze vullen elkaar mooi aan, zowel muzikaal als wat betreft drankvoorkeur tijdens het optreden. Waar Van Kaam tussendoor om een biertje vraagt, nipt De Geus af en toe van een grote kop thee. Om de beurt nemen Van Kaam en De Geus de zangpartijen voor hun rekening en allebei doen ze dat vol overgave en lekker rauw. STECK is niet enorm gevuld en misschien duurt het daarom even voordat de band echt op gang komt. Dit laat niet heel lang op zich wachten en gaandeweg spettert de show steeds meer. Het komt zelfs tot een soort van publieksparticipatie waarbij De Geus even tussen het publiek rondloopt en mensen uitdaagt. Natuurlijk wordt ook de laatste single ‘Sick of Being 17’ gespeeld. FFOOSS sluit af met ‘Slayer’.

FFOOSS is live te zien op 10 november tijdens Le Mini Who Utrecht en op 17 november tijdens Radar x Nachtmis in Melkweg Amsterdam

Na een korte ombouw van het podium, begint Jagd vrij plotseling met het optreden. Gesprekken worden afgebroken, glazen snel leeggedronken en mensen gaan weer voor het podium staan. Het is duidelijk dat een groot deel van de aanwezigen de band al eerder heeft gezien, want vanaf bijna de eerste tonen wordt er behoorlijk meegedanst. De Amsterdamse viermansformatie was vorig jaar één van de succesvolste bands op Popronde en stond dit jaar op Eurosonic Noorderslag. Typerend voor de band is, behalve de stampende bas, de afwisselende drums en rondzingende gitaren, zangeres Nanne van der Linden. Terwijl zij beheerst agressief zingt, kijkt ze de mensen vaak indringend aan. De band is muzikaal sterk en regelmatig gaan de afzonderlijke bandleden even los om hun ding te doen. Jagd is lekker op dreef en het enige minpuntje is eigenlijk dat het optreden snel afgelopen lijkt, bijna net zo plotseling als dat het begonnen is. Gelukkig is er dan wel weer de EP ‘Maudlin’ om naar uit te kijken, want die komt volgende week uit.

Jagd is live nog te zien:
10 november Swaf, Hoorn
15 november De Pancraat, Heerlen
16 november De Hip, Deventer
17 november bij Radar x Nachtmis in Melkweg Amsterdam
22 november Kaffee ‘t Hof, Middelburg
30 november Jacks Music Bar, Zwolle

Lees ook het interview dat wij met Luuk Meijer, de bassist van Jagd hadden eerder dit jaar.

Tekst: Susanne van Hooft
Foto’s: Bente van der Zalm