De zomer van 2018 was lang en heet. Voor veel mensen een aanleiding om het rustig aan te doen, maar niet voor de Amsterdamse Indierockband Jagd. Keurig op schema komt vandaag de vierde EP ‘Maudlin’ uit. De band koos voor een opvallende aanpak: vijf verschillende producers voor de vier nummers.
Hoewel met ‘Parlay’ en ‘Civic’ al een stijgende lijn te ontdekken viel, heeft de band het deze keer wel heel serieus en origineel aangepakt: na de live-competitie met Yasmine in het voorjaar heeft Jagd zich teruggetrokken in Duitsland om samen nieuwe liedjes te schrijven en demo’s op te nemen. Met die demo’s is de band op hun favoriete Nederlandse producers afgestapt om hun te vragen elk een nummer uit te kiezen en dat gezamenlijk uit te werken.
Alle producers stemden gelukkig in met dat idee en zo kon het gebeuren dat Jagd een schat aan (studio-)ervaringen heeft opgedaan.
Zo trok 3FM-hofleverancier Jurriaan Sielcken er bijvoorbeeld drie dagen in een Amersfoortse studio voor uit om de spannende en pakkende eerste single ‘Luxaflex’ met de band op te nemen.
Remko Schouten pakte het wat spartaanser aan en nam Jagd mee naar de IJlandstudio op het Amsterdamse KNSM-eiland voor ‘End Of The World’, dat een mainstream-begin kent, maar een rauw einde.
Pieter Kloos en Iwen Legro leerden de band onvermoeibaar de fijne kneepjes van de techniek bij het opnemen van het iets kalere, maar toch poppy ‘A Sense Of Shame’.
Jan Schenk tenslotte, slingerde het donker klinkende en opzwepende ‘Root Of All Evil’ op tape, in zijn studio aan het water (waar ook gezwommen kon worden).
Groot voordeel van deze aanpak was dat de band zich helemaal kon wijden aan het creatieve proces en het energievretende mixen aan de producers kon overlaten.
Het resultaat mag er zijn, want het resulteert in vier snelle, professioneel klinkende nummers, waarbij het eigen geluid van Jagd goed overeind blijft.
In januari gaat de band opnieuw schrijven om dan in mei het langverwachte album op te gaan nemen. Welke producer Jagd zal kiezen voor dit album is nog niet bekend, maar de keuze zal moeilijk zijn.
Voor de EP maakt dat gelukkig niets meer uit, want hierop heeft elk nummer zelf al de beste producer gekozen!

Jagd is komende weken live te zien:
16 november De Hip, Deventer
17 november bij Radar x Nachtmis in Melkweg Amsterdam
22 november Kaffee ‘t Hof, Middelburg
30 november Jacks Music Bar, Zwolle