Gisteren kwam eindelijk het nieuwe album ‘A Brief Inquiry Into Online Relationships’ van de alternatieve band The 1975 uit.
In de aanloop naar het album kwamen er vijf singles uit die uitbundig waren. Dat wekte de indruk dat het vol zou staan met dit soort muziek. Het album begint met een vrij rustig introductienummer, gevolgd door het vrolijke in geluid, maar in tekst zwaarmoedige ‘Give Yourself A Try’. Toch zijn de nieuwe nummers van het album anders dan de singles. Zo is er de ballad ‘Be My Mistake’ met een mooie tekst: “Save all the jokes you’re going to make/ whilst I see how much drink I can take then be my mistake”. Opvallend is ‘The Man Who Married A Robot’, waarbij de tekst wordt voorgelezen, zoals bij een gedicht. Het nummer gaat, zoals de naam al doet vermoeden, over een man die een relatie heeft met het internet, wat voor The 1975 gelijk staat aan een robot.
Ondanks de vaak zware teksten zijn er veel speelsheden te vinden, bijvoorbeeld in de titels (‘TOOTIMETOOTIMETOOTIME’), of muzikaal (een opvallende hapering alsof de plaat overslaat aan het begin van ‘Give Yourself A Try’). Alles bij elkaar is ‘A Brief Inquiry Into Online Relationships’ een verrassend en afwisselend album geworden, met zowel vrolijke als emotionele nummers.

Nederlandse fans die The 1975 live willen zien, moeten nog even geduld hebben. We moeten het nog even doen met enkele live optredens die de afgelopen dagen op YouTube bij BBC 1 online kwamen, met onder andere een cover van ‘Thank U, Next’ van Ariana Grande. In januari start de band met een tour door het Verenigd Koninkrijk. De afgelopen tijd druppelden de eerste festivalaankondigingen binnen. Op dit moment moeten we nog wachten op de Nederlandse data, maar wel aangekondigd zijn een aantal Europese data waaronder het Hongaarse festival Sziget en het Belgische Rock Werchter.

Tekst: Anouck Bosma