Het jaar is bijna ten einde en dat betekent: jaarlijstjes. Ook de redactieleden van CHAOS doken het archief in en blikten nog één laatste keer terug om hierna alleen nog maar vooruit te kijken naar een 2019 vol beloftes. We kunnen niet wachten! Maar nu eerst nog onze favoriete optredens, albums en nummers van 2018.

Shame
shame

Susanne – Hoofdredacteur/schrijver
Concert: s
hame in Paradiso. Natuurlijk heeft dit concert een voorsprong door de mooie zaal waarin shame optrad, maar de band stond echt als een huis en overdonderde het publiek deze avond op sympathieke wijze.
Album: Tranquility Base Hotel & Casino – Arctic monkeys. Met dit album was de band op een zeer gedurfde wijze anders dan wat iedereen had verwacht. Het toont de klasse van de band aan. Dit album is volgens mij nu al een klassieker. Het gaat bij mij niet vervelen, zelfs niet na veel luisteren.
Nummer: My Blood – Twenty One Pilots. Dit nummer staat op Trench, het nieuwe album van Twenty One Pilots dat in oktober van dit jaar uitkwam. Het nummer is pakkend, blijft hangen en heeft toch een serieuze ondertoon: een typisch Twenty One Pilots nummer.

Enter Shikari
Enter Shikari

Bente – Hoofdredacteur/fotograaf
Concert: Enter Shikari op Jera On Air.
Naar het optreden van Enter Shikari op Jera On Air keek ik al heel lang uit. Ik had Enter Shikari in 2017 ook al willen zien, maar dit was nog niet gelukt. 2018 was gelukkig het jaar waarin ik de Britse formatie en hun futuristische keyboard eindelijk live kon aanschouwen en dat viel zeker niet tegen. Een band om live te zien!
Album: Get Better – Bad Sounds. Aan het begin van 2018 leerde ik Bad Sounds kennen. In een playlist die ik luisterde stond het nummer Meat on My Bones (dat het album overigens niet heeft gehaald) en de vreemde, originele geluiden trokken mij bijna meteen aan. Toen de band het album Get Better en een show op Metropolis festival aankondigde, was ik heel blij. Het album is gevarieerd en klinkt vrolijk, ook al zijn de teksten dat niet altijd.
Nummer: Are You Entertained? – Pretty Vicious. Ik volg Pretty Vicious al een tijdje en ze blijven goed. In 2017 bracht de band helaas geen nieuwe muziek uit, maar in 2018 werden twee nieuwe singles uitgebracht. Als de laatste single Are You Entertained? een voorproefje is van een nieuw album (in 2019?) dan belooft dat in ieder geval veel goeds. En om deze muziek echt goed te kunnen beleven zou een live show in Nederland in 2019 ook niet verkeerd zijn :).

Faces On TV
Faces On TV

Anouck – Schrijver
Concert: Faces on TV  in Rotown.
Het leukste optreden van dit jaar vond ik Faces On TV in Rotown. Ik had de Belgische band al een keer eerder gezien tijdens Motel Mozaïque en wilde graag nog een keer naar een optreden. De optredens van Faces On TV blijven indrukwekkend doordat er veel op het podium gebeurt en de band je helemaal weet mee te nemen in hun muziek.
Album: Amir – Tamino. Mijn favoriete album van dit jaar is Amir van Tamino, toen ik voor het eerst dit album luisterde kregen sommige nummers al snel een bepaalde betekenis voor mij en kreeg ik kippenvel. Dit heb ik niet bij veel artiesten. Ik merkte dat ik niet alleen de muziek mooi vond maar ook de teksten van de nummers, wanneer je daar beter naar luistert krijgt zijn muziek meer betekenis en wordt het nog mooier dan het al is.
Nummer: Onder Ons – Bazart en Eefje de Visser. Dit jaar ben ik voor de eerste keer naar Lowlands geweest. Op de vrijdag was de eerste band die ik daar zag Bazart en dit was ook één van de eerste keren dat ze Onder Ons samen met Eefje De Visser live zongen. Dit was mijn favoriete nummer van het optreden en toen later het album 2 uitkwam, bleef dit mijn favoriete nummer van het album.

Paul – Schrijver

Everything Everything
Everything Everything

Concert: Everything Everything – Motel Mozaïque. Mijn favoriete optreden was van Everything Everything op Motel Mozaïque in Rotterdam. Het album A Fever Dream had me nieuwsgierig gemaakt. Kon de band dat niveau ook live evenaren? Het concert overtrof mijn verwachtingen en is daarom mijn concert van het jaar, ondanks zware concurrentie.
Album: AAARTH – The Joy Formidable. Mijn favoriete album is AAARTH van The Joy Formidable. De aankondiging van dit nieuwe album kwam onverwacht. De urgentie en de levenslust spat er vanaf. The Joy Formidable neemt je op dit album mee op ontdekkingsreis. Ook heb ik dit jaar mogen ervaren dat AAARTH live overtuigt.
Nummer: Vala – Meadowlake. Het magische nummer Vala van Meadowlake is voor mij het hoogtepunt van het album en mijn song van het jaar.  Meadowlake bestaat al een paar jaar, maar bracht pas in 2018 een indrukwekkend debuutalbum uit. Van deze Groningse band gaan we hopelijk nog veel horen.

Milan – Schrijver
Concert: David Byrne – Down The Rabbit Hole. Zonder twijfel één van de grootste verrassingen en geprezen festivalacts van dit jaar was David Byrne. Zonder vaste elementen op het podium had hij met zijn ‘mobiele’ band alle ruimte om gechoreografeerde dansen uit te voeren. Als een soort grote fanfare denderde hij met zijn band over het podium en blies hij iedereen in het publiek omver. Zijn show was energiek en was zó anders dan we van optredens gewend zijn dat dit optreden zonder twijfel op nummer één staat.
Album: Reset – Inge van Calkar. Met Reset is Inge van Calkar een totaal andere richting op gegaan. Van singer-songwriter naar popvamp met één album is al een hele prestatie, maar dat is niet wat het album favoriet maakt. Inge heeft het voor elkaar gekregen dat het nog dagen in je hoofd blijft zitten, zonder dat het storend wordt. Daarnaast is elk nummer op dit album weer een geheel andere belevenis waardoor het de hele plaat interessant blijft.

Nummer: Everybody Wants To Be Famous – Superorganism. Een goed nummer is een nummer dat elke keer dat je er naar luistert beter wordt. Superorganism slaat wat dit betreft met Everybody Wants To Be Famous de spijker op de kop. De ‘verborgen’ geluidseffecten maken het nummer een soort schatkaart waar je alleen maar kan winnen. Het contrast van de eentonige stem van Orono Noguchi met de vrolijke achtergrondzangeressen Ruby en B zorgt voor een levendige sfeer. Van dit nummer kan je bijna niks anders dan vrolijk en energiek worden.

Hadassa – Schrijver
Concert: Swinder – Festival Noorderzon. 
Het jaar 2018 was voor mij op muzikaal gebied een afwisselend jaar. Het tofste optreden dat ik heb mogen meemaken was de bijdrage van de Groningse band Swinder op Festival Noorderzon. Met een dosis flauwe humor wisten zij op een ontspannen manier een show te geven die het publiek intens amuseerde. Dat was leuk om bij te zijn, en aan aanrader om naar toe te gaan als je eens in de buurt van Groningen komt.
Album: Heart Break – Lady Antebellum. Dit jaar herontdekte ik een album uit 2017 dat het waard is om even aandacht aan te schenken: Heart Break van de Amerikaanse countryband Lady Antebellum. Dit album is een hip en fris album met hints naar de EDM waardoor het genre een connectie maakt met moderne popmuziek. Let bij het luisteren vooral even op de bigband style van het nummer You Look Good, een verrassende toevoeging aan dit album.
Nummer: New Light – John Mayer. De muzikale route die artiesten afleggen vind ik altijd het leukst om te zien, met name als een artiest andere muziekgenres en –stijlen toevoegt aan het repertoire. Mayer deed dit door funky tunes toe te voegen waardoor hij nog verder weg wandelt van het label singer-songwriter dat hij jaren achter zijn naam had staan.

Eddy – Fotograaf
Concert/album/nummer: Keep on Fallin’ – Dripping Springs .
Moeilijk! Dan toch maar het nummer Keep on Fallin’ van het album Dripping Springs – Joana Serrat. Zij is een goede vriendin van mij. Ik heb haar vaak live gezien en ontmoet.  De laatste keer dat ik haar zag was op Americana Festival in Verenigd Koninkrijk, en ik ga haar in januari weer zien in Brighton. Dit was een moeilijke keuzes, want ook mijn goede vrienden van We Ghost spelen mijn favoriete nummers.