In 2014 was de koek op voor het Brightonse duo Blood Red Shoes. Na 10 jaar eindeloos toeren (o.a. enkele keren Pinkpop), konden de twee elkaar niet meer luchten of zien en was het tijd om afstand van elkaar te nemen. Gelukkig verschijnt vandaag een nieuw album Get Tragic.

Gitariste/zangeres Laura-Mary Carter verdween naar Los Angeles om bij te komen, drummer/zanger Steve Ansell bleef verweesd achter. Maar het bloed kroop waar het niet gaan kan en ze besloten een nieuwe start te maken waarbij alles ter discussie stond, tot de bandnaam aan toe. Toen begon de ellende pas. Bij hun eerste verzoeningspoging in Wales werden ze als demonen het dorp waar ze verbleven uitgejaagd. Het duo besloot naar Leeds te gaan, maar een paar dagen voor de opnamesessies viel Carter van een motor en brak haar arm. Hierdoor was ze voor lange tijd uitgeschakeld. Verder raakten Carter en Ansell verstrikt in een juridische strijd met een manager die hen ook financieel aan de rand van de afgrond bracht. Alsof dat alles niet genoeg was, liep de relatie van Carter stuk. Hoe tragisch wil je het hebben?

Het is dan ook een klein wonder dat vandaag tóch een nieuw album, dat toepasselijk ‘Get Tragic’ heet, verschijnt bij V2 Records. Op dit album is goed te horen dat de tweemansband op zichzelf is teruggeworpen en hun geluid heeft geherdefinieerd. Het belangrijkste verschil is de nadrukkelijke entree van elektronica, waardoor de band nu meer klinkt als de donkere periode van Depeche Mode. Hierin speelt de gebroken arm van Carter een belangrijke rol. Omdat gitaarspelen niet kon, pakte ze een keyboard en concentreerde ze zich meer op haar zang. Producer Nick Launay (Yeah Yeah Yeahs, Arcade Fire) stimuleerde Blood Red Shoes om die nieuwe muzikale werelden nog verder te verkennen. Daarnaast valt op dat Ansell nu ook vaker verdienstelijk als zanger te horen is, bijvoorbeeld in een bijzonder nummer als ‘Find My Own Remorse’.

‘Get Tragic’ kent een sterke opbouw: naar het einde toe neemt de intensiteit toe. Single ‘Mexican Dress’ (over wat mensen ervoor over hebben om de aandacht te trekken) ging al aan het album vooraf. Let bijvoorbeeld ook op ‘Nearer’ (m.m.v. the Wytches) dat begint als een nummer van Portishead of het hitgevoelige ‘Howl’ (over zelf in actie komen) dat plotseling eindigt, maar dan toch nog even doorloopt in het instrumentale ‘Interlude’.

Al met al kunnen we concluderen dat de band fris en zelfverzekerd klinkt en dat het nog veel te vroeg is om Blood Red Shoes af te schrijven. Voor het eerst vond het duo het zelfs lollig om een foto van zichzelf op de cover te zetten.

De optredens in Vera, Groningen op 3 februari en Melkweg, Amsterdam op 6 februari zijn uitverkocht, maar je kunt altijd nog via TicketSwap proberen een kaartje te bemachtigen.