English version

Tekst: Susanne van Hooft
Foto’s: Bente van der Zalm

Deep.Sleep is een alternatieve indiepopband uit Newcastle. Begin februari staken de vier bandleden de zee over om een aantal optredens in Nederland te verzorgen. We spraken voorafgaand aan één van deze shows met zanger Daniel Frend, gitarist Ben Cottiss, bassist Snazy Craigs en drummer Conor Roy McBride over hun thuisbasis, de toekomstplannen en de nieuwe single ‘Drive’.

Kunnen jullie elkaar even voorstellen zodat we jullie een beetje leren kennen?
Ben: Conor is de meest modieuze persoon die ik ooit heb ontmoet. Hij is een getalenteerde drummer en hij heeft in een punkband gespeeld. Ook is hij een aardige jongen.
Conor: Ben is de enige jongen die ik ken die in een technicolor kamerjasachtig-ding kan lopen, zonder er belachelijk uit te zien. Dat is een goed ding. Daarnaast is hij een goede gitarist.
Daniel: Snazy is gewoon de vriendelijkste man in de wereld. Ik denk niet dat hij bij ook maar iemand iets verkeerd kan doen. Hij is getalenteerd en heeft genoeg energie voor ons allemaal, zowel op het podium als er buiten.
Snazy: Dan is altijd heel vriendelijk voor me geweest, sinds ik bij de band kwam. We kunnen goed met elkaar overweg, eigenlijk vanaf het moment dat we samen gingen oefenen.
C: Hij schrijft goede liedjes, hij is niet bang om zijn hart uit te storten in een liedje.

Deep.SleepWanneer realiseerde jullie je dat het menens werd met Deep.Sleep?
D: We speelden twee jaar geleden op Kendal Calling, een festival in Engeland. Het was het eerste festival waar ik ooit was geweest, laat staan dat we er mochten spelen. Dat was een belangrijk moment, toen werd het allemaal heel echt. Sindsdien spelen we allemaal te gekke shows. Ik geloof dat het niet echt gestopt is sinds die tijd, dat gevoel van: “Mijn hemel, dit gebeurt allemaal echt!”.

Dat het nu serieuzer wordt, vraagt dan ook een andere houding van jullie.
B: We hebben allemaal in aardig wat bands gespeeld, dus we hebben de periode van gekke bands wel achter de rug.
C: Ik denk niet dat veel mensen zich realiseren wat er achter de schermen bij komt kijken. Gelukkig hebben we Jay, onze manager, die veel voor ons doet. Dus ja, onze houding verandert wel. Het is niet meer gewoon een gitaar inpluggen en spelen. Het gaat om de productie van de muziek, de marketing van de band, de social media. Dat moeten we allemaal serieus nemen. Dus we moeten goed nadenken voordat we zomaar iets de wereld ingooien.

Deep.Sleep

Jullie komen uit Newcastle, helemaal in het noorden. In hoeverre heeft dat invloed op Deep.Sleep?
D: We komen van een geweldige plek. Newcastle heeft een ongelooflijke sfeer, de mensen, het geluid van de stad. We willen dat gevoel in onze muziek terug laten komen.
S: Ik denk dat het belangrijk is om te onthouden dat het noordoosten een levendige plek is voor muziek. Mensen associëren het misschien niet met muziek, maar…
C: Sam Fender komt uit Newcastle, hij heeft nog niet lang geleden een Brit Award gewonnen. Newcastle krijgt wel steeds meer aandacht.
B: Er zijn een aantal bands die doorbreken, die op Radio 1 worden gedraaid en grote tours doen. Zij nemen andere bands mee in hun stroom. Er heerst een heel gemoedelijke sfeer tussen de bands, er is geen rivaliteit. Iedereen probeert de ander een beetje te helpen.

Kun je iets vertellen over jullie creatieve proces?
B: Dan maakt eigenlijk het raamwerk van het liedje.
D: Ik teken het met potlood en de jongens kleuren het in.
S: We oefenen een paar keer en dan bouwen we het beetje bij beetje op totdat we er blij mee zijn. Het blijft zich altijd ontwikkelen.
D: Ik benader het zo: als een liedje in míjn hoofd blijft hangen, dan zal het een goed nummer zijn, want dan zal het ook bij anderen in hun hoofd blijven hangen. Ik schrijf veel als ik auto rijd. Dan zet ik mijn voicerecorder aan en zing ik a capella in en dan stuur ik het naar Conor.

Deep.Sleep

Kunnen jullie iets vertellen over de nieuwe single ‘Drive’?
C: Dit is een belangrijk nummer voor ons. Het gaat over alles wat belangrijk voor ons was in het afgelopen jaar, zoals uit elkaar gaan en de machocultuur in de muziekindustrie en de hele wereld. Het is allemaal zo gek. Dat hebben we geprobeerd in een nummer te stoppen. Het gaat ook over hoe wij daarmee om willen gaan. We laten met dit nummer een ander geluid horen.
D: Ik ben heel benieuwd naar de reacties op dit nummer. We hebben het al een aantal keer live gespeeld en toen reageerden mensen er wel goed op.
S: Er zitten meerdere kanten in, mensen kunnen hun eigen gevoelens erin terugvinden.
D: Er zit ook een belangrijk moment in het nummer, waar alles stopt en er wordt gesproken. Dan zijn de instrumenten minimalistisch. Zoiets hebben we nog niet eerder in onze nummers gehad en we hebben het ook niet gehoord in muziek van bevriende bands. Het is dus echt iets anders.
B: Dat is een moment van kwetsbaarheid. Zo’n moment dat je dronken bent en je je ex-vriendin opbelt en tien berichtjes op de voicemail achterlaat, waarin je zegt hoeveel je haar mist. Zo’n moment.

Deep.Sleep

En wat zijn jullie plannen voor de komende maanden?
B: We brengen deze single en nog een single daarna uit. Er zijn plannen voor een tour in oktober, maar verder doen we geen shows. We gaan ons helemaal richten op het opnemen van liedjes. We weten nog niet zeker of we een EP willen maken of gewoon de nummers los zullen uitbrengen.
D: Een album of een EP uitbrengen is zo’n uitdaging voor een muzikant, want er zit een echt begin en een einde aan. Alleen al het bedenken waar een EP zou moeten starten is een nachtmerrie. Je wilt het grootste en beste verhaal vertellen dat je in je hebt, maar je hebt maar weinig tijd en geld. Ook wil ik wat tijd vrij zijn om inspiratie op te doen. Niet om me van Deep.Sleep af te zonderen, maar om me meer op Deep.Sleep te focussen.
B: Ook al spelen we niet meer zo veel shows dit jaar, Deep.Sleep doet het  niet rustiger aan.
C: Er gebeurt heel veel thuis. Wij worden de grootste band in de wereld!

Na het interview speelde Deep.Sleep in Stiels in Haarlem. Lees hier het verslag van dit optreden.