Tekst: Paul

Vier jaar na het tweede album komt Drenge, de garagerockband van de broers Eoin en Rory Loveless, met ‘Strange Creatures’. Je mag dat zelf aanvullen met ‘… of the night’, want volgens de heren is dit een album dat hoort bij de nacht, zoals de soundtrack van een film noir.

Een goede illustratie daarvan is het nummer ‘Prom Night’ dat naadloos bij een film van Quentin Tarantino past. Ook op andere gebieden is er een link met film, want de inspiratie voor hun bandnaam komt door hun fascinatie voor de Deense cinema: drenge is Deens voor jongens. Het grappige is dat er nog andere betekenissen voor drenge te vinden zijn die van toepassing zijn op de muziek. In het Albanees gebruik je drenge voor sterk of solide en in het Oud-Engels is het synoniem voor krijger. In eerste instantie kun je je ook beter schrap zetten, want openingstrack ‘Bonfire Of The City Boys’ start met een getormenteerde baslijn als hartslag (visitekaartje van nieuw bandlid Rob Graham?) en dan volgen nog twee stevige nummers. De titel van het tweede nummer, ‘This Dance’, is daarbij enigszins misleidend, want het is zeker geen doorsnee dansnummer, het komt meer in de buurt van Joy Division.
Wat dan volgt, is een kwartet nummers dat laat zien dat Drenge de afgelopen jaren een enorme evolutie heeft doorgemaakt, waarbij het filmische aspect goed naar voren komt. ‘Teenage Love’ is daarbij een van de meest toegankelijke liedjes en zeker het titelnummer is een volwaardige alternatieve popsong die te vergelijken is met het beste werk van Depeche Mode.
Gelukkig wordt het album afgesloten met twee tracks van het principe ‘een beetje vreemd, maar wel lekker’. Deze geven een goed idee van de uitersten van het eigen geluid van deze band: ‘Avalanches’ is een regelrecht fuzz-nummer en ‘When I Look Into Your Eyes’ is een leuke afsluiter tegen de achtergrond van een vocale loop.
Het album komt opnieuw uit op Infectious en werd geproduceerd door Ross Orton (Arctic Monkeys, The Fall), met wie de band al vaker samenwerkte. De mannen van Drenge laten horen dat ze zich kunnen meten met collega’s als
Royal Blood, The Black Keys of ook Kaiser Chiefs. Ook live verwachten we veel van de band, maar het is nog niet bekend of/wanneer ze naar Nederland komen. De Engelse tour loopt tot en met 4 mei.