Tekst: Susanne van Hooft

Vrijdag verscheen ‘Good at Falling’, het debuutalbum van The Japanese House. The Japanese House is het alterego van de Britse Amber Bain. Tussen 2015 en 2017 bracht zij al een aantal EP’s uit. ‘Good at Falling’ bestaat vrijwel geheel uit nieuw materiaal. Alleen ‘I Saw You In A Dream’ is een nieuwe versie van een nummer dat al in 2017 eerder uit werd gebracht.

‘Falling’ krijgt vele betekenissen op dit album: het gaat over verliefd worden (falling in love) en over verliefdheid die weer over gaat. Een terugkerend thema is de onzekerheid en de twijfels die Bain heeft in het leven, mooi verwoord in ‘Follow My Girl: ‘Watching my world, Make funny faces at its own reflection’.
Hoewel de teksten serieus en emotioneel zijn, klinken de liedjes licht van aard en zijn ze meer uptempo dan het werk op de eerdere EP’s. ‘Maybe You’re The Reason’ is een voorbeeld van zo’n aanstekelijk nummer. Zoals Bain zelf aangeeft, komt dit doordat popachtige muziek gewoon haar smaak is. Wij horen hierin echter ook de invloed van coproducers George Daniel (The 1975) en BJ Burton (Low, Bon Iver en Francis and the Lights). Sommige nummers zouden, wat klank betreft, zo van het laatste album van The 1975 kunnen komen. Dat neemt niet weg dat de liedjes zeer persoonlijk van aard zijn en dat zij integer worden uitgevoerd. Het album eindigt met een waardige afsluiter:  ‘I saw You In a Dream’: ‘All good things come to an end/ But I thought that this might last’. Dit is één van de rustigere nummers en hiermee laat The Japanese House ons achter in een melancholische sfeer.

Lees ook het interview met The Japanese House over dit album.