Tekst: Susanne van Hooft
Foto’s: Bente van der Zalm

De afgelopen maanden stonden vol met optredens in het buitenland: eerst in de VS en daarna in Europa als support van De Staat. Gisteren speelde Mozes and the Firstborn eindelijk weer op Nederlandse bodem. Het kan niet anders, of de fans staan te trappelen van ongeduld. Nog maar enkele weken geleden kwam ‘Dadcore’ uit, een album vol met mooie liedjes die erom vragen live gespeeld te worden.

Je zal als garageband maar uit Eindhoven komen en direct na carnaval een optreden in de planning hebben. Daar sta je dan met je kater in een zaal met bovenrivierse mensen die allemaal wel zin hebben in lekkere herrie en actie. Het liefst begin je dan maar een beetje stilletjes om het hoofd wat te sparen, met een akoestisch nummer bijvoorbeeld. Zo ongeveer had Mozes and the Firstborn het vast bedacht en dat is dus de reden dat zij met het mooie en rustige Powerranger van start gaan. Alsof zanger Melle Dielesen wil inventariseren wie er allemaal in de zaal staan, zo kijkt hij de zaal rond. Beetje bij beetje vallen de overige drie bandleden in. Opvallend genoeg worden de drums vanavond bezet door Jesper Albers, die we kennen van PACESHIFTERS. Na het derde nummer is de band klaar om de remmen los te laten, om voorlopig niet meer in lagere versnelling te gaan.

Bitterzoet is goed gevuld, er is nog nét voldoende ruimte om flink te bewegen. De nummers en het enthousiasme van de band nodigen hier dan ook toe uit. Dielesen is een goede frontman. Hij betrekt het publiek vaak bij wat hij doet en bespeelt de hele zaal. Het is duidelijk dat veel mensen echte fans zijn. Regelmatig gaat er gejuich op wanneer een nummer wordt ingezet. Mozes and the Firstborn balanceert op de rand van pop, met nummers als ‘Dadcore’ en ‘Hello’ en garage, met de dominante gitaren bij bijvoorbeeld ‘What If’. Deze combinatie maakt dat de band een onderhoudende en afwisselend repertoire heeft. Dat weten de mannen ook nog eens professioneel neer te zetten. Ze zijn eigenlijk wel toe aan een wat groter podium. Kunnen we nóg uitbundiger dansen. En die kater? Niks van gemerkt.

Je kunt Mozes and the Firstborn zien tijdens instores op 9 maart bij Het magazijn in Dordrecht en Platenhuis Het Oor in Hilversum, bij een ‘gewoon’ optreden op 14 maart in Ekko, Utrecht en op 16 maart als support van De Staat in AFAS live.