Tekst: Paul

Hoewel oudgedienden Simon Huw Jones (zanger van And Also the Trees) en Bernard Trontin (drummer van The Young Gods) ook nog actief zijn met hun eigen legendarische bands, hebben ze elkaar opnieuw gevonden in hun gezamenlijk project November. Dat is minder toevallig dan het lijkt, omdat beiden Genève als thuisbasis hebben. Wat wél verrassend is, is dat afgelopen week, 13 jaar na het vorige, het tweede album van de beide heren uitkwam- heel toepasselijk November 2nd.

En het is een erg mooi album geworden: de poëtische teksten en de gedragen, maar aangename dictie van Jones vormen een perfecte chemie met de sfeerklanken van Trontin. Het is goed te merken dat de laatste ook actief is als componist van filmmuziek. In de songtitels en teksten staan verwijzingen naar zon, wolken, wind en regen (‘Midnight Rain’, ‘East Wind’) en dat hoor je weer terug in de muziek, zoals in de subtiele percussie die niet zelden klinkt als neervallend water. Waar het werk verder sterk aan doet denken, is het ingetogen werk van Nick Cave of een zanger als Sivert Høyem van Madrugada. Daarmee is het dus echt een album voor liefhebbers van goede muziek. Nummers die er uitspringen zijn ‘Drifters’, dat associaties oproept aan de klassieker ‘Summertime’, ‘Midnight Rain’, een bezwerend nummer dat gaat van mantra naar tantra, en afsluiter ‘End of the Line’. Het artwork draagt nog eens extra bij aan de beleving: een verstild beeld van een boot met buitenboordmotor van de Deense schilder Ulrik Møller.
Slechts één keer speelde November live, tijdens een overgetelijk optreden op het La Bätie Festival in Geneve. Daar gaat nu verandering in komen, want er staan al concerten gepland voor najaar 2019.
The Young Gods spelen overigens op 27 maart in Paradiso, Amsterdam en And Also the Trees op 17 mei in Steck, Delft.