Tekst: Evelyne Gorter
Foto’s: Bente van der Zalm  

Na de succesvolle EP ‘Vice Versa’, met de 3FM Megahit ‘Even’, scoorde Son Mieux met het nummer ‘Everyday’ wéér een 3FM Megahit. Son Mieux, rond de Haagse Camiel Meiresonne, stond begin dit jaar op Eurosonic Nooderslag en tourde eerder met Di-Rect, The Brahms en HAEVN. De tour rond het debuutalbum ‘Faire de Son Mieux’, dat vol dansbare, meezingbare en aanstekelijke muziek staat, brengt ons vandaag in het centrum van Rotterdam.

We staan in een bomvol en uitverkocht Rotown wanneer singer-songwriter Pyke (Pijke de Grood), als voorprogramma van Son Mieux, de zaal verwelkomt en aan zijn set start. Met alleen zijn bijzondere stem en gitaar weet hij de eerste drie rijen te boeien. Toch komen zijn liedjes op deze plaats niet tot zijn recht. Hij kan de rest van de rumoerige zaal niet stil krijgen en wanneer hij het nummer ‘Get It Over With’ inzet, denken wij hetzelfde en verlangen wij naar de ‘Lul-Niet-Lollie’ om het rumoer te stillen en naar een Tipi tent en een zitzak om van deze mooie rustige luisterliedjes te kunnen genieten.

Son Mieux daarentegen pakt het publiek vanaf het eerste nummer ‘Old Love’ meteen in. Meiresonne wordt van twee kanten om en om met rood licht belicht en het publiek gaat door de dansbare muziek en de energieke bewegingen van Meiresonne ook meteen aan. Wanneer Meiresonne tijdens één van zijn expressies zijn microfoon uit de standaard stoot vindt het publiek dat mooi. Zij genieten van het feit dat de frontman duidelijk zijn passie uit en de bandleden enthousiast en vol overgave hun muziek spelen. 

Door het ene moment gitaar te spelen en te zingen, daarna de drumcomputer te bespelen met zijn maracas (sambaballen) om vervolgens de gitaar op zijn rug te draaien om de bongo’s te kunnen bespelen, geeft Meiresonne goed weer wat voor soort muziek hij maakt. We kunnen genieten van een combinatie van wereldmuziek en klassiek viool gemixt met electro-pop. Het nummer ‘Pretty Strangers’ is hier een mooi voorbeeld van. De band begint rustig. De viool krijgt een flinke rol waarna de band het verder helemaal overneemt en in een versnelde live versie “los” gaat.
Bij de toegift komt de zanger het podium op en speelt hij zonder band, alleen op zijn akoestische gitaar, het nummer ‘Feels’. Hierbij zingt het publiek heel zachtjes mee en ontstaat een zeer intieme sfeer; “I don’t know where I am, but it feels like home”! Om vervolgens te eindigen met ‘Nothing’.

De titel van het debuutalbum van Son Mieux, dat op 8 februari 2019 verscheen, ‘Faire de Son Mieux’, betekent alles geven wat je hebt. Of het beste uit jezelf halen en dat is precies wat Son Mieux deze avond gedaan heeft!

Son Mieux is live te zien:
5 april De Helling, Utrecht
11 april Paradiso Noord, Amsterdam
19 april Paaspop, Schijndel
27 april Koningsfestival JVC De Schuit,  Katwijk