Tekst: Susanne van Hooft  

‘What’s It Like Over There?’ is het derde album van het Britse Circa Waves. Met dit album, dat is geproduceerd door Alan Moulder (The Killers, Foals, Smashing Pumpkins), neemt de band een nieuwe stap vooruit. Waar de band begon als een garage indie-rockband, laat de band dit etiket hier vallen en schudt het zich los van hokjes. Het resultaat is een gevarieerd album.

De liedjes zijn nog steeds voornamelijk rocknummers, maar Circa Waves heeft er een sausje van pop overheen gegoten. Dit maakt het album dansbaar en catchy. Op het eerste gehoor klinken nummers ’Be Somebody Good’, of ‘Sorry I’m Yours’ als eenvoudige rockanthems. Bij een tweede gehoor valt op hoe geraffineerd deze in elkaar zitten. Op anthem ‘The Way We Said Goodbye’ durft Circa Waves echt los te gaan. Zoals de band zelf aangeeft: ‘Veel bands durven een groot episch nummer niet aan, maar op ons derde album durven we meer open te zijn’. Als tegenhanger van deze grootse aanpak heeft  ‘Passport’ niet de gitaar, maar de piano de hoofdrol. Dat maakt het tot een fris nummer met een gelaagd arrangement. Ook op ‘Times Won’t Change Me’ is de piano prominent aanwezig, met een fraaie puntige partij. Het album is voor een groot deel gebaseerd op aantekeningen die zanger Kieran Shudall had gemaakt toen de band in de Verenigde Staten was. Dat verklaart veel van de titels van de nummers (zoals ‘Me, Myself and Hollywood’) en ook de albumtitel verwijst hiernaar. Hoe is het daar aan de overkant? Zo te horen valt er veel te ontdekken. Dat is tekenend voor het album zelf: ‘What’s It Like Over There?’ is een album dat beter wordt naarmate je het meer hoort.