English version

Tekst: Dennis de Waard 

Na vier jaar stilte rond de band en enkele soloprojecten hier en daar verscheen daar vorig jaar het vierde studioalbum van The Magic Numbers, ‘Outsiders’. De band bestaat uit twee broer/zus-duo’s uit Londen: Romeo & Michele Stodart en Angela & Sean Gannon. De indierock a la Belle & Sebastian die we gewend zijn van The Magic Numbers werd steviger, en bluesrock kreeg een prominentere rol op de plaat. Met die nieuwe plaat ‘Outsiders’ op zak maakt The Magic Numbers zich op voor een nieuwe Europese tour. We facetimeden met Romeo Stodart, schrijver, zanger en leadgitarist van The Magic Numbers over het nieuwe album, de tour en het schrijven van muziek.

Ha Romeo, binnenkort sta je sinds lange tijd weer eens in Nederland met een flink aantal data!
Klopt! Het wordt de eerste keer sinds we ons nieuwe album ‘Outsiders’ hebben uitgebracht! We kijken er met de band erg naar uit, het is alweer even geleden dat we in Nederland hebben gespeeld, fijn dat we vier, vijf avonden achter elkaar mogen spelen!

Jullie laatste plaat heet ‘Outsiders’, is dat hoe je jezelf zou zien?
Als band of als songwriter? Beide zouden kunnen trouwens, haha!

Als songwriter.
Ja, als songwriter voel ik me zeker weten een outsider. Eigenlijk is dat al sinds mijn jeugd zo. Ik ben geboren in Trinidad en sindsdien ben ik als kind veel verhuisd. Omdat ik zoveel verhuisde voelde ik me niet echt ergens thuis. Het was dan ook moeilijk om vrienden te maken; elke keer als ik me ergens op mijn gemak begon te voelen verhuisden we weer. Dat was best moeilijk voor mij. Als songwriter die zich als outsider voelt, betekent het dat ik het moeilijk vind om een connectie met mensen te maken. Daar schrijf ik dan over.

Maar toen je eenmaal in Londen kwam, ben je je toen nog steeds als outsider blijven voelen?
Dat gaat nu niet meer weg. Ik blijf me zo voelen, maar dat is nu eenmaal wie ik ben.

Hoe voel je je dan als outsider? Zie je de wereld anders dan anderen?
Ik ben meer een dagdromer. Ik loop ongeveer elke dag een rondje door de buurt en terwijl ik daar loop droom ik gewoon een beetje weg, ik kijk naar de mensen en probeer mijn gedachten de vrije loop te laten nemen. Die gedachten houd ik vast en daar probeer ik nummers van te maken.

Met een kinderlijke grijns op zijn gezicht pakt Stodart zijn gitaar en laat hem via de camera zien:
En ik neem deze jongen ook altijd mee! Zo zie je maar, ik ben altijd aan het schrijven en bezig met muziek.

Wat komt er tijdens je wandelingen in de buurt als eerste in je op, de muziek of komen de woorden?
De muziek komt altijd eerst. Het begint altijd met een klein idee in mijn hoofd, dat werk ik dan uit en uiteindelijk komen de woorden erbij. Daarna neem ik wat op en stuur het naar de rest van de band om te kijken wat hun mening erover is.

The Magic Numbers bestaan nu bijna twintig jaar, is dat schrijven van muziek in de loop der jaren veranderd?
Jazeker! Ik ben nu ouder en wijzer (gelach). De wereld is veranderd en ik ook. Ik heb nu een zoontje, dat verandert je wereld helemaal. Natuurlijk is mijn oogpunt nog steeds als outsider, al heb ik nu nieuwe perspectieven.

De muziek is ook wel een beetje veranderd, de nadruk ligt nu echt meer op rock, ‘Outsiders’ is daarmee echt een rockplaat geworden zoals jullie die nog nooit hadden gemaakt. Was het tijd om eens iets anders te doen?
Ik zou het niet per se iets totaal anders noemen. Het is nog steeds een echte The Magic Numbers plaat geworden. Het ding is wel, dat we over de jaren heen echt betere muzikanten zijn geworden. We voelen ons als band steeds zelfverzekerder op het podium en de progressie in onze sound gaat geleidelijk mee in de verandering. Het is nu enkel ietsje rauwer geworden.

Hoe kijk je dan nu naar je oude nummers als je ze live speelt?
De nummers zijn nog steeds relevant, al is het de jonge-ik die ze zingt. De gevoelens die ik in mijn oude nummers heb gestoken zijn er nog steeds, al kijk ik er nu als ouder iemand op terug. Live spelen we de nummers tegenwoordig soms ook anders. Dat is het leuke van muziek, we blijven onszelf en de nummers opnieuw uitvinden. De nummers zijn nooit klaar en blijven zich tien, soms vijftien jaar na dato ontwikkelen. Het mooiste is dat de mensen voor wie wij muziek maken eigenlijk ook allemaal outsiders zijn, dat ze zich weten te identificeren met mijn teksten vind ik prachtig.

Als de muziek zich door de jaren heen blijft ontwikkelen, zouden de teksten zich dan ook mee kunnen ontwikkelen?
Dat is een interessante, je laat dan de nummers echt zelf hun vrije gang gaan, maar het publiek weet dan niet meer wat ze mee moeten zingen haha!

The Magic Numbers komen met de Europese tour ook nog met een paar data naar Nederland:
15 april – Paard, Den Haag
16 april – Nieuwe Nor, Heerlen
17 april – Q Factory, Amsterdam
18 april – Burgerweeshuis, Deventer
20 april – De Helling, Utrecht