Mijmeren met muzikaal sterke songs

Tekst: Hadassa Oostindiër

Je weet dat een album goed is wanneer het je bij blijft, ook wanneer de stilte het album opvolgt. De nummers op Bjarke Ramsings album ‘The Doldrums’ laten je niet los. ‘De Lange Øers Sind’ is als een innige omhelzing met het leven, die pas voorbij is wanneer de laatste klanken van het nummer wegebben.

Een gevoel alsof je, kauwend op een sliertje lang gras, in het open veld zit te mijmeren over het leven. Een innerlijke onrust die pas gaat liggen wanneer de tijd om te staren verstreken is. En dat terwijl de Deense tekst aan me voorbij gaat. De muziek zelf brengt dit teweeg, iets wat het talent van Ramsing onderstreept: emotie overbrengen door middel van sterke composities gebracht door een verhalenvertellende stem.

Contrabas, gitaar en fiddle zijn de basis van de nummers. Qua genre behoort het album tot de folk- en americana-/country-kant van het muziekspectrum waarbij de contrabas het geheel en nieuwe dimensie geeft. De aangenaam hese stem van Ramsing gebruikt niet veel octaven maar richt zich op het verhalen vertellen. ‘The Doldrums’ bevat een combinatie van rustige songs en snellere folknummers als het laatste nummer ‘Something Free’ waarbij een walking basloopje een dansje uitlokt. Een krachtig einde van een sterk album in een hoek van de muziekwereld die met dank aan Ramsing weer iets meer in de picture komt te staan.