Tekst: Evelyne Gorter 

YVI gooide hoge ogen tijdens Popronde 2018. Daar mochten wij de band al twee keer live bewonderen. We keken dan ook uit naar het debuutalbum ‘A Few Words Of Comfort’.
De band rond singer-songwriter en multi-instrumentalist Diederick Brandsma, maakt indiefolk en bestaat naast Brandsma uit de jeugdvrienden Lendert Andel (elektrische gitaar/piano), Sebastiaan van Sliedregt (bas) en Sijmen Wijnja (drums).
Deze plaat stelt ons zeker niet teleur. In tegenstelling tot de eerste woorden van ‘Let Down,’ het tweede nummer op het album; ‘No inspiration…’, hadden wij meteen inspiratie om een stuk over dit album te schrijven. De fraaie melodieën, uitgevoerd op akoestische gitaar, drums, bas, gitaar en viool, laten onze gedachten afdwalen naar hoogvlaktes en bruine kroegen met Guinness. In een tijd van gepolijstheid verraadt het sliden over de hals van de gitaar bij het wisselen van de akkoorden het pure en eerlijke karakter van deze plaat. We luisteren naar warme klankkleuren met een soms melancholische en intieme sfeer.
Het persoonlijke artwork, waarbij Brandsma de songteksten door zijn dierbaren heeft laten uitschrijven als tekstboekje, het nummer ‘Tiles Of Relief’, dat Brandsma samen met zijn zusje zingt, en het verrassende einde van het album maken dit compleet.
Zoals Brandsma zelf al in het nummer ‘We’ll Live Along’ zingt; ‘The things I said, the songs I sing, the deeds I have done, I did it all to make you happy.’ En dat is gelukt!

Album release tour YVI:
12 april – Centrum de Zin Harderwijk
13 april – Record Store Day (4 shows: Plato in Zwolle, Apeldoorn, Deventer en Velvet in Amersfoort)
17 april – Quiet Is The New Loud Wageningen
19 april – Digsters (Centraal Station Amsterdam)
28 april – ANNA Amstelveen
5 mei – Bevrijdingsfestival Groningen
10 mei – Instore Concerto Amsterdam
11 mei – Poppodium Zwartsluis
17 mei – Lewinski Sneek
20 mei – Goesting Venray
26 mei – Lely Sunday Afternoon Lelystad
31 mei – Vis a Vis Almere
23 juni Drakenbootfestival Apeldoorn
6 juli – Water Muze Festival Zwartsluis

One Reply to “YVI – A Few Words Of Comfort”

  1. Evelyne wat treffend en mooi verwoord. Je raakt elk facet. Echt heel fijn zoals je (be)schrijft.

Comments are closed.