Tekst en foto’s: Hanna de Vries en Susanne van Hooft 

We komen graag in de platenzaken en al helemaal op Record Store Day. Veel platenwinkels lokken vandaag mensen naar hun winkels met bijzondere releases en intieme instores. CHAOS was benieuwd wat de verkopers zélf nou mooie albums vinden. We vroegen het aan Ronald Baden en Jan Kooi, beiden al járen werkzaam in de muziekbranche.

Ronald Baden – Velvet Music Delft: ‘In Rainbows’ is de plaat die ik draai als ik het nodig heb

“Een van mijn dierbaarste platen is ‘In Rainbows’ (2007) van Radiohead. Vanaf het eerste luistermoment was ik er verliefd op. Nog steeds kan ik er in opgaan, terwijl ik ‘m al honderden keren heb gehoord. Het is de eerste plaat die ik draai als ik me kut voel. Het album kwam uit in een vormende fase van mijn leven. Ik werkte net in deze muzieksector en dook in de alternatieve popmuziek. Van mijn vriendengroep was iedereen net klaar met de middelbare school of zat aan het eind ervan. We gingen voor het eerst naar festivals en begonnen van alles te ontdekken. Deze plaat vonden we allemaal goed en we zijn speciaal naar Werchter gegaan als 18-jarigen, omdat Radiohead daar optrad. Een paar jaar geleden speelde de band in Barcelona en toen zijn we daar weer met elkaar naartoe gegaan. Het is iets wat is blijven hangen in de vriendenkring. Wat ik mooi vind aan die plaat is dat deze eigenzinnig is, maar tegelijkertijd toegankelijk. Het heeft één van de beste rocksongs die ik ken (‘Bodysnatchers’, het tweede nummer van het album). ‘Weird Fishes’ bestaat eigenlijk uit drie akkoorden die elkaar steeds afwisselen. Ik speel een beetje gitaar en zelfs ik kan dat spelen. Het imponeert juist omdat het zo klein is en zich opbouwt. Ook het laatste nummer ‘Videotape’ bouwt zich op tot in de kleinste details.
Ik ben niet iemand die alles verzamelt, maar van deze band wel en van dit album helemaal. Er is een Japanse versie, bij een andere staan er weer de basement-tapes bij, dus die moet je ook in huis hebben. Het is een album waarvan ik alle versies thuis heb staan omdat je die wel moet hebben.”

Record Store Day bij Velvet Music Delft:

  12:00 Liquid Sun Orchestra
  13:00 Thijs Boontjes
  14:00 Mozes & The Firstborn
  15:00 Maydien
  16:00 Son Mieux
  17:00 Mitch Rivers
  18:00 Tim Akkerman
  19:00 De Staat – DJ-set

Jan Kooi – Elpee Groningen: Mijn hele smaak ging, pats, boem, de andere kant op en veel door de Ramones

“Ik werk al sinds de jaren tachtig in de platenzaak, destijds nog voor de baas maar rond 2005 heb ik samen met Jan Gorter de zaak overgenomen. Elpee was vroeger een keten, eind jaren zeventig is de keten beëindigd en zijn een aantal winkels onder de naam Elpee zelfstandig doorgegaan. Wij zijn inmiddels de laatste Elpee van Nederland.
De plaat met de meeste invloed is voor mij persoonlijk het debuutalbum van Ramones, die veranderde mijn smaak volledig. Het album kwam uit in de jaren zeventig, daarvoor luisterde ik naar andere muziek en dit was iets wat ik nog nooit gehoord had. Mijn hele smaak ging, pats, boem, de andere kant op en veel wat ik later mooi ben gaan vinden heb ik te danken aan de Ramones. Los van dat het een geweldige plaat is, vond ik ‘Ramones’ ook op precies het juiste moment in mijn leven. Ik was net 16 en met ‘Ramones’ komt alles samen; niet alleen de muziek maar ook het karakter van de plaat. De punkbeweging die na de Ramones ontstaan is, wist alles samen te trekken en heeft mijn leven wel erg beïnvloed. In opstand komen tegen de muziek die er al was, is van alle tijden. Dat is een rode lijn in de muziek die mij altijd geboeid heeft.
Inmiddels koop ik zelf niet zoveel platen meer. Ik verzamel al vinyl sinds 1972 dus ik heb alles al een keer gehoord. Als ik nog wel iets koop zijn het vaak verzamelalbums met obscure muziek. Dansmuziek, geen moderne dansmuziek maar exotica, obscure soul ballads uit de jaren vijftig, meidengroepen uit de jaren zestig. Ik vind nieuwe muziek ook mooi, maar het voegt niet zo heel veel toe aan wat ik al heb. Thuis draai ik graag wat ouder
muziek, de nieuwe platen hoor ik wel in de winkel.”

Leuk dat Record Store Day, maar ik heb alles al. Wat kan ik nou kopen, zodat ik een RSD-tasje en de vette De Staat RSD-single gratis krijg? CHAOS zette een aantal RSD releases op een rijtje:

Courtney Barnett – Everybody Here Hates You/
Bastille – Other People’s Heartache Pt4
Editors – The Blanck Mass Sessions
Sam Fender – Play God
Glass Animals – Zaba
Hydrogen Sea – Automata
IDLES – Meat EP
I DONT KNOW HOW BUT THEY FOUND ME – 1981 Extended Play
My chemical romance – The Black Parade is Dead!
Parcels – Tightuprightnow
De Staat – Bonus Bubbles
Whispering Sons – On Image