Tekst: Hanna de Vries
Foto’s: Eddy Taatgen

Kijk uit, want Nederlands leukste punkrock band is weer op tour. Gewapend met een nieuwe EP en loeiharde gitaren reist Tusky weer van club naar club om vervolgens alleen de funderingen te laten staan. CHAOS was er bij in Vera Groningen met als support Magic Tom & Yuri en MARCH.

Tusky is een band die vooral doet waar het zelf zin in heeft, en dat is in dit geval vrienden Magic Tom & Yuri mee op sleeptouw nemen. Een goochelshow dus. Gekleed in niets minder dan een net iets te kleine onderbroek en cape komt eerst Magic Yuri het podium op, gevolgd door Magic Tom in pak. Het publiek weet niet zo goed hoe het moet reageren, maar als het grofgebekte stel de regels van de show uitlegt: stil zijn, als vrijwilliger meedoen, en na iedere truc zingen wij een lied, heeft iedereen toch al snel de smaak te pakken. Binnen enkele minuten ligt het podium en de vloer vol met speelkaarten en confetti. De mensen rollen over de grond van het lachen wanneer Magic Tom een nummer inzet over iedereen die zijn vrienden nog niet gedaan hebben. Het is waarschijnlijk niet de beste goochelact die je ooit gezien hebt, maar zeker weten eentje om nooit te vergeten.

Is een goochelshow als voorprogramma misschien nog niet overtuigend genoeg om een bezoekje te brengen aan deze tour, dan is het tweede voorprogramma MARCH dat wel. De vloer ligt nog steeds bezaaid met confetti en speelkaarten wanneer de band begint en dat zorgt natuurlijk voor uitglijdgevaar tijdens het moshen. Dat is de enige reden die wij kunnen verzinnen waarom het publiek niet helemaal los breekt tijdens de set. De punkband uit het zuiden van het land heeft naar eigen zeggen een wereldreis af moeten leggen om naar het hoge noorden van Groningen te komen. Dat is maar goed ook. MARCH heeft duidelijk zin om de hele avond door te gaan en de band heeft morgen bewust vrij gehouden.

Het uitglijgevaar achtergelaten door Magic Tom & Yuri wordt al snel genegeerd wanneer Tusky zelf het podium op stapt. Nog voor het eerste refrein is ingezet, breekt er een moshpit uit en staat de hele zaal op stelten. Er wordt mee geschreeuwd, gesprongen en gedanst. Hier en daar glijdt een enkeling ook daadwerkelijk uit over de speelkaarten. Er heerst een gecontroleerde chaos binnen de muren van Vera en iedereen is daar om met elkaar zoveel mogelijk plezier te maken.
Gelukkig is dat ook het hoofddoel van Tusky: plezier maken. De band heeft zelf ook de grootste pret. Met een rap tempo wordt het ene nummer na het andere ingezet. Zowel het nieuwe als het oudere materiaal wordt door het publiek omarmd. Je ziet de heren bijna glunderen wanneer, zonder aanmoediging van de band, de moshpit plaats maakte voor een nog grote circlepit en de ene crowdsurfer na de andere het podium opklimt om vervolgens door het hele publiek gedragen te worden.
“Dit is waarom Groningen zo awesome is!” schreeuwt Alfred tussen het zingen door.

Een hoogtepunt is toch wel de terugkeer van Magic Tom & Yuri die de band uitdagen tot een battle. De inzet: 100 euro en twee t-shirts voor een fan die op het podium is geroepen. De battle: Bassist Sjors moet Magic Yuri precies nadoen, dit alles begeleid door muziek van de rest van de band. Als Magic Yuri uiteindelijk een volledig ongedeerd Oreo koekje letterlijk weet op te hoesten moet Sjors toch zijn verlies nemen en mag de gelukkige fan twee t-shirts bij de merchtafel halen.
Wanneer de show aan zijn einde komt, merk je dat niemand echt zin heeft om te stoppen. Tusky belooft om nog een paar nummers extra te spelen als het publiek een Wall of Death vormt. Iedereen geeft nog één keer alles en ook ongelukkige passanten worden in de pit meegetrokken. Als het dan echt voorbij is merk je eigenlijk pas hoeveel blauwe plekken je hebt opgelopen tijdens het feesten. En dan doet je nek toch best wel pijn van die verdwaalde crowdsurfer, die zonder dat je het doorhad precies op jou moest belanden. Gelukkig kan het feest daarna nog even doorgaan; in Groningen hebben de kroegen namelijk geen sluitingstijd, al helemaal niet op donderdagavond.