Tekst: Susanne van Hooft
Foto’s: Bente van der Zalm

The Vices leek in december van het vorige jaar uit het niets te zijn opgestaan. Nog geen muziek de wereld ingebracht, en toch al geboekt voor shows op ESNS en als support van Yungblud. De tweede single ‘Speeding Up To Last’ van The Vices kwam op 3 mei uit. Hoe dit drietal dat allemaal voor elkaar heeft gekregen bespraken zij met CHAOS Music Magazine.

Praten met deze band is altijd alsof je een drieling tegenover je hebt: de ene is nog maar net uitgesproken of de ander vult weer aan en de derde brengt het gesprek weer op een ander spoor. We brengen graag orde in deze chaos en dus wilden we drie dingen weten:

Ten eerste, vanwaar het plotselinge ontstaan van The Vices?
Oké, we kennen de drie bandleden (Floris van Luijtenaar, zang/gitaar, Simon Bleeker, bas en Mathijs Louwsma, drummer) van de ter ziele gegane band Ten Years Today. Met deze band had het drietal nog maar net een eerste album uitgebracht. Waarom dan deze omslag naar een nieuwe band? Floris vertelt dat dit niet van de één op de andere dag ging: ‘We wilden dit al wat langer. Ik had veel nieuwe muziek geschreven en wilde deze eigenlijk met een andere band dan Ten Years Today maken, omdat het zo anders klinkt. Toen zei iemand: waarom niet met dezelfde band, maar dan onder een andere naam.’ The VicesTerwijl Mathijs direct enthousiast was, moest Simon even aan het idee wennen. ‘Maar’, voegt hij eraan toe, ‘het klopt allemaal wel. We hebben onszelf inmiddels zoveel verder ontwikkeld. The Vices is een soort volwassen versie van Ten Years Today.’ Floris vult aan dat de muziek ook wel echt anders is. Niet meer alleen het hakken van de powerpop en harde garage, maar een wat rustigere mix van surf en garage. Zelf noemt de band het een soort The Strokes meet The Growlers. De naam The Vices klinkt lekker en is voor meerdere uitleg vatbaar. Floris: Ik denk dat iedereen wel bepaalde vices heeft, bepaalde ondeugden. Dat kan een soort uitlaatklep zijn en muziek is voor mij een goede uitlaatklep. Ik kan er alles in kwijt, ook de ondeugden die ik wel heb gedaan. Ik zing er dan over en maak van dingen waar ik mee zit weer iets moois.
Het drietal onderstreept dat Ten Years Today echt voorbij is. Heel bewust gingen van het ene op het andere moment alle socials van die band op zwart. Ook speelt The Vices live geen nummers van Ten Years Today. Een andere belangrijke verandering is dat het drietal live wordt bijgestaan door Jonathan Kruizenga. Floris: Eigenlijk was ik altijd een beetje tegen een tweede gitarist. Het liefst doe ik alles zelf. Maar als we dan toch een andere gitarist er bij willen, dan moet het Jonathan zijn.’ Simon vult aan: ‘hij is super muzikaal en hij is mijn jeugdvriend. We kennen elkaar zo goed.’

Ten tweede willen we graag weten hoe het eerste half jaar van The Vices is verlopen.
The VicesFloris: ‘Het was natuurlijk spannend hoe de reacties zouden zijn. Voordat we ook maar één nummer hadden uitgebracht, waren we al geboekt voor shows op ESNS en als support voor Yungblud.’ ‘Dat was heel bizar,’ vult Mathijs aan. Simon zegt lachend hoe vreemd het was om al die gillende meisjes mee te maken toen de band als support van Yungblud in diverse uitverkochte zalen in Nederland speelde. ‘Ze vielen al bijna flauw toen wíj alleen langs liepen’. Dat was vooral voor Jona erg vreemd. Hij had niet de tijd om eerst te wennen aan kleinere zalen, maar moest meteen in een uitverkocht Vera aan de bak.’ Het drietal toont zich nog steeds verbaasd over de enorme interesse voor The Vices, die er vanaf dag één was. Bij het eerste optreden van de band was er zó veel belangstelling dat het zaaltje propvol was. Wat ook indruk heeft gemaakt waren de shows in Groot Brittannië. ‘Mensen kenden ons daar helemaal niet en toch kwamen er iedere avond aardig wat kijken,’ vertelt Floris. Alle drie vertellen ze hoe leuk het was om met zijn zevenen in een busje rond te reizen en hoe aardig de Engelsen waren. Dit heeft hen enorm geïnspireerd.

Tenslotte zijn we natuurlijk heel benieuwd naar de toekomstplannen van The Vices.
The VicesDe komende maanden zal de band her en der wat optredens doen en op festivals spelen. In het najaar hopen de bandleden veel geboekt te worden bij Popronde, waar The Vices voor geselecteerd is. Verder zijn de drie heel duidelijk: ‘We willen niet in Nederland blijven hangen’. Simon vertelt dat hier echt wel genoeg te ontdekken is, en dat het leuk is om in veel Nederlandse zalen te spelen. Tegelijkertijd is het avontuur in Engeland zo goed bevallen dat The Vices dat zeker nog vaker wil doen. Wat het spelen in het buitenland zo leuk maakt? ‘Het touren in het busje, veel zien en samen reizen. Daarom willen we het van begin af aan ook in het buitenland opbouwen.’