Tekst: Susanne van Hooft

English version

Volgende week vindt de tiende editie van het kleinschalige festival Vestrock in Hulst plaats. De line-up toont een grote diversiteit aan acts, van stevige rock door gevestigde namen (Kaiser Chiefs, Triggerfinger en Nothing But Thieves) tot introverte muziek (Bony King of Nowhere) en fijne indieacts (Black Honey, White Lies). Er valt genoeg te ontdekken tijdens het festival. Wij kijken uit naar de heerlijke tegenstelling tussen de  alternatieve metal van From Inside en singer-songwriter Moncrieff. En we zijn nieuwsgierig naar Anemone en Sons.
Bijzonder belooft in elk geval ook het optreden van de Ierse band King Kong Company te worden.
King Kong Company speelde al twee keer op Vestrock. We zijn heel benieuwd naar de ervaringen van de band op dit festival. En, wat kunnen we eigenlijk van de show van de band verwachten? Gelukkig heeft King Kong Company’s Mark White alle antwoorden op deze vragen.

Jullie hebben in 2016 en in 2017 op Vestrock gestaan. Welke herinneringen heb je daar aan?
Toen we daar aankwamen, stond er bier klaar met onze naam erop: King Kong Company bier. Dat was een goede binnenkomer. De mensen van het festival zorgen goed voor ons. Behalve het optreden daar, wat we ook te gek vinden, is Vestrock een goede plek om te feesten en om plezier te hebben.
De eerste keer dat we daar speelden, was onze bagage kwijtgeraakt op het vliegveld. We moesten toen een gitaar lenen van één van de andere bands. Om de een of andere reden waren mijn kleren er niet, dus ik had geen onderbroek voor na het optreden. De taxichauffeur die ons naar Vestrock bracht is toen naar zijn huis gereden en gaf me zijn schone ondergoed. En die heb ik nog steeds!

Wat hebben jullie allemaal gedaan sinds jullie laatste bezoek op Vestrock?
We hebben op festivals gespeeld en hebben veel optredens gedaan in Groot Brittannië. Vorige maand hadden we een tour door Groot Brittannië waar we speelden met een band ‘Dreadzone’. We hadden een eigen show in Londen, Camden Assembly. In Ierland speelden we in het Olympia Theater. Dat is echt een groot theater en het was zelfs uitverkocht. We zijn dus wel druk bezig en maken ons klaar voor de zomerfestivals.

Op die zomerfestivals zal jullie show wel heel anders zijn dan in de zaaltjes.
We zijn ons er heel erg van bewust dat we een veel groter podium moeten vullen wanneer we op festivals spelen. Meestal zijn de podia in clubs, zelfs in de grotere zalen waar we in Ierland spelen, kleiner dan de podia waar we op festivals op spelen. Daar zijn we ons heel erg van bewust, dat we het podium vullen. Het gaat niet zozeer om de band of wat de band speelt, het gaat er om dat je een show neer zet. We voegen veel visuele elementen toe aan de festivals. Je wilt dat de persoon helemaal aan het einde van het veld net zo van de show geniet als de persoon die helemaal vooraan staat.

Zie je een opvallend verschil tussen het Nederlandse publiek, vergeleken met het Ierse of Britse publiek?
Meestal heeft iedereen het naar zijn zin op festivals. Iedereen is buiten, heeft een biertje en heeft het naar zijn zin. Daarin verschilt het publiek niet zo. Tot nu toe is het weer in Nederland steeds goed geweest als we daar speelden. In Ierland en op sommige in Groot Brittannië speelden we in de modder en de regen. Gelukkig is dat nog niet gebeurd in Nederland tot nu toe. Dat moeten we nog meemaken.

Hoe zou je het publiek naar jullie show op Vestrock willen lokken?
Er gebeurt veel meer dan alleen maar het maken van muziek. De muziek is energiek en het is ons vak om mensen aan het dansen te krijgen. Het is ons werk om er een show van te maken. Wat wij doen is niet alleen voor de oren. Het is ook voor de ogen en de hersens. Als je met je hele lijf een show wilt ervaren, dan moet je bij King Kong Company zijn.