Tekst: Paul

We hebben er lang op moeten wachten, maar vandaag verschijnt eindelijk het debuutalbum ‘Morningside’ van Swimming Tapes bij Hand in Hive.
Mensen die de band gevolgd hebben, zullen niet verrast worden. De blauwdruk voor het bandgeluid lag bij ‘Souvenirs’ uit 2016 (het eerste teken van leven van de band) al vast.
Dat geluid laat zich omschrijven als ingetogen, relaxte dreampop. Het album komt dan ook precies op tijd voor de start van het zomerseizoen. Kenmerkend voor dit ingetogen geluid zijn de dromerige fluistervocalen van vocalisten Louis Price en Robbie Reid en de heldere gitaarklanken van Jason Hawthorne; bas en drum zijn vooral ondersteunend. Associaties die meteen naar boven komen zijn enerzijds die van Amerikaanse West Coastbands als Day Wave of The Dream Syndicate en anderzijds van het Schotse Belle & Sebastian. Hoewel de band tegenwoordig vanuit Londen opereert, en het album daar ook semi-live is opgenomen, roept de muziek eerder beelden op van de Noord-Ierse kust waar het merendeel van de bandleden oorspronkelijk vandaan komt. Dat wordt nog versterkt door de melancholische teksten die vol staan met verwijzingen naar zee en kust. Het openingsnummer ‘Passing ships’ (“we were two ships passing on the sea“) kan in dat verband als sleutelnummer gezien worden. De liedjes ‘Out Of Line’ en ‘Keep Her Close’ zijn wat meer uptempo en ‘See It Out’ is vocaal gezien het meest gevarieerd. Halverwege de plaat staat het instrumentale intermezzo ‘10.05.17’ in demokwaliteit en het langste nummer is ‘Say it isn’t so’ (met een intro van ruim 2 minuten). Voor de een zal dit muziek zijn om lekker bij uit te waaien, een ander zal denken ‘laat maar waaien’.