Tekst: Hanna de Vries

De Amsterdamse Pip Blom doet het vooral buiten Nederland erg goed. Met shows op de Reading en Leeds festivals, NOS Alive en het prestigieuze Glastonbury in de planning komt de release van haar debuutalbum ‘Boat’ precies op tijd. ‘Boat’ is een album met een heerlijke mix van indie en garage perfect voor de zomer.

Ondanks dat we Pip Blom nog maar een aantal jaar kennen, horen we op dit album al een behoorlijke sound-ontwikkeling. De eerste nummers die de zangeres uitbracht zijn in Blom’s zolderkamer geproduceerd, maar inmiddels heeft ze toegang tot een volledige studio. Het resultaat is tien tracks die allemaal staan als een huis. Vooral op tracks als ‘Ruby’ en ‘Say it’ is dit goed te horen. Er is nu ruimte voor uitgebreide backing vocals en de nummers zijn net iets strakker afgewerkt. Gevolg is wel dat dit album niet meer dat rauwe Do-It-Yourself randje meer heeft dat we tot nu toe van Blom gewend waren. Of dit jammer is of niet, zijn we na een paar keer luisteren nog niet helemaal over uit.
Terwijl we naar het album luisteren worden we beetje bij beetje getransporteerd naar een veel te warme zomermiddag in juli of augustus. Dag drie op een willekeurig festival, de meeste mensen hebben zich nog niet gewassen sinds ze van huis zijn vertrokken en alles begint een beetje te stinken. Met een biertje in de ene hand en een patatje dat omgerekend 8,70 heeft gekost in de andere, staan we lekker van de muziek te genieten. Dit gevoel laat je het hele album niet meer los. Blom heeft het druk deze zomer want haar agenda staat volgepland met festivals door heel Europa. En dat is maar goed ook, dat is precies waar deze nieuwe nummers thuis horen.
‘Boat’ is een album waarop elk nummer zich weet te onderscheiden van zijn voorganger. Sommige nummers zoals ‘Tinfoil’ en ‘Set Of Stairs’ klinken bijna dreigend, terwijl andere nummers zoals ‘Don’t Make It Difficult’ juist heerlijk dansbaar zijn. De nummers zijn stuk voor stuk earworms die nog weken in je hoofd zouden kunnen blijven hangen. Het onmiskenbare geluid van Blom’s gitaar is op elk nummer te horen. Over één ding willen we wel eerlijk zijn: het album is niet per se innovatief. De muziek blijft wat braaf binnen de lijntjes en Blom durft niet echt te experimenteren, ook niet binnen haar eigen genre. Dit neemt niet weg dat Pip Blom een dijk van een debuutalbum heeft neergezet. Een album dat barst van Blom’s eerlijke persoonlijkheid.