Tekst: Susanne van Hooft
Foto’s: Bente van der Zalm

De Noord-Ierse band Two Door Cinema Club stond gisteravond nog even in Nederland, voordat de band op lange tournee gaat. Deze tour brengt de band van Europa naar Canada en van Azië naar de Verenigde Staten en weer daaruit weer terug naar Europa, of zo’n beetje. De oude Zaal van Melkweg is eigenlijk te klein voor dit formaat band en het optreden is dan ook al geruime tijd uitverkocht. Volgende week komt het vierde album, ‘False Alarm’, uit. Natuurlijk verwachtten we dus veel nieuw werk van dit album. Circa Waves opende de avond, als een voorproefje van wat we in het najaar van de band kunnen verwachten. Dan trekt ook deze band eropuit, langs de zalen van Europa en Noord Amerika.

Indierockband Circa Waves is sinds 2013 actief en begint steeds meer terrein te veroveren. Regelmatig is de band te zien als voorprogramma (van the Wombats bijvoorbeeld) en op festivals. In april kwam het album ‘What’s It Like Over There?’ uit. Hierop staan heerlijke nummers zoals ‘This Won’t Change me’ en ‘Me, Myself and Hollywood’
De instrumenten van de hoofdact staan alvast op het podium. Hierdoor staan de bandleden wat op elkaar gepropt in de ruimte die er nog over is. Hoewel Circa Waves vaak in grotere zalen speelt, komt de band hier goed tot zijn recht. Natuurlijk kunnen kunnen de bandleden niet over het podium bewegen, maar hierdoor worden de liedjes ook wat kleiner gebracht. Dit neemt niet weg dat ze de energie goed doseren. De liedjes van Circa Waves zijn pakkend genoeg en de sfeer intiem. Misschien dat juist hierdoor de bandleden lekker ontspannen spelen. Hiermee raakt de band de juiste snaar en komt ook de zaal rustig aan los. Een mooi intermezzo is wanneer de gitarist Joe Falconer het keyboard erbij pakt voor het frisse ‘This Won’t Change Me’. Circa Waves eindigt met ‘It’s Gonna Be Okay’ en met de belofte in oktober terug te komen in Melkweg.

Even later is het podium roodgekleurd. De band opent in stijl, zanger Alex Trimble met jasje aan en een glas wijn in de hand. De strakke en vette drums zetten de toon en natuurlijk wordt er geopend met een nummer van het nieuwe album (‘Talk’). Dit nummer is al eerder uitgebracht en wordt daarom meteen hartelijk onthaald door de fans. Hoewel de avond natuurlijk in het teken staat van het te verschijnen album, is de set afwisselend en worden ook veel oudere nummers gespeeld. Bekendere liedjes zoals ‘Are We Ready?‘, ‘Sun’ of ‘What You Know’ worden uitbundig meegezongen. Two Door Cinema Club is eigenlijk een driemansformatie, maar wordt live bijgestaan door een extra gitarist/ toetsenist en drummer.

Dit volle instrumentarium is een mooie tegenhanger voor de soms wat fragiele stem van Trimble wanneer die flink de hoogte in gaat. De drie gitaren en basgitaar klinken strak en houden het geluid lekker stevig. Het fijne samenspel van de muzikanten is bijvoorbeeld goed te horen op ‘This Is The Live’, waarin de eigenwijze drums en de meanderende gitaren toch een mooie balans vormen met elkaar. De gelaagdheid van de nummers is opvallend, maar klinkt nergens gekunsteld. Een sterke troef is ook de stem van Trimble, die een enorm bereik heeft. Muzikaal zit het erg goed in elkaar, dus een beetje flauw om de (min of meer gedwongen) poging tot crowdsurfen door bassist Kev Baird als hét moment van de avond te bestempelen is het wel (‘the least rock and roll stage dive ever’, werpt gitarist Sam Halliday zijn collega toe). Maar het toont wel hoe gemoedelijk de sfeer is en hoe bijzonder het is om deze band in zo’n kleine setting te zien spelen; de vorige keer dat TDCC in deze zaal stond is alweer negen jaar geleden. De set eindigt met ‘Sun’. Gelukkig weer een echt nummer om mee te zingen. Fans proberen nog even of er een toegift los te peuren is, maar we moeten het hier toch echt mee doen voor nu. Gelukkig verschijnt volgende week het nieuwe album ‘False Alarm’, met nog meer nieuwe nummers van deze eigenzinnige band.

One Reply to “Oude Zaal Melkweg decor voor intieme show Two Door Cinema Club”

Comments are closed.