Tekst: Anouck Bosma

Al sinds vorig jaar juni worden we enthousiast gemaakt voor ‘Junior’, het nieuwe album van The LaFontaines. Nu bijna een jaar later is het album eindelijk uit. Het Schotse drietal maakt een mix van hiphop en rock en hoewel het album iets minder nummers heeft dan eerdere albums, stelt het niet teleur. In Engeland staat deze band al op grote festivals zoals Reading & Leeds. In Nederland kun je The Lafontaines kennen van de shows in Mezz, Breda vorig jaar, of als support van Don Broco. Sinds kort speelt de band in een andere formatie. Een aantal maanden geleden besloot gitarist Neil Mulholland te stoppen en daarmee bestaat de band nu uit Kerr Okan (frontman), Darren McCaughey (gitaar) en Jamie Keenan (drummer).

Een van de eerste nummers op het album is ‘Alpha’ dat eerder al uitkwam als single. Het nummer heeft een toffe energie die niet zou misstaan op een festival en dat zet meteen de toon voor het hele album. Dit maakt het dan ook jammer dat The LaFontaines op geen enkel Nederlands festival geboekt is. Terwijl de nummers energiek en vrolijk klinken, zitten de teksten vol gevoel, zoals bij het begin van het nummer ‘Body’: “Dark circles ‘round my eyes and they never break; You’re disappearing from my dreams so I lie awake. Am I just wading through the water?”. De aanstekelijkheid van verschillende nummers zoals ‘Anything At All’ en ‘Switch Out The Light’ zorgen ervoor dat de nummers al snel gemakkelijk worden om mee te zingen.

Alles bij elkaar is ‘Junior’ een mooi album geworden met een toffe energie die in elk nummer terug te vinden is, terwijl de nummers afzonderlijk toch voldoende onderscheidend zijn. Er zijn nog niet veel plannen bekend voor komend jaar, maar laten we hopen dat The LaFontaines snel weer een optreden in Nederland geeft.