Tekst: Hanna de Vries

Fans van The Raconteurs hebben even geduld moeten hebben. Het laatste album van de band stamt alweer uit 2008. Maar de samenwerking tussen Jack White (The White Stripes) en power pop meester Bredan Bensen is terug met ‘Help Us Stranger’. ‘Help Us Stranger’ is een album dat er naar streeft Rock en Roll nieuw leven in te blazen.

Dat ‘Rock en Roll nieuw leven in blazen’ komt sterk naar voren in het enige nummer op het album dat niet door White en Benson is geschreven. De cover van Donovan’s ‘Hey Gyp (Dig Up The Slowness)’ steekt het nummer uit 1965 in een modern jasje. The Raconteurs laten de fundering van het nummer aardig intact, maar geven er wel een eigen draai aan: door meer gitaar fuzz, Benson’s vocalen en meer aandacht voor de drum.
White en Benson’s zelf benoemde “new band with old friends” barst van het talent. De band wordt namelijk compleet gemaakt door bassist Jack Lawrence (The Greenhornes en The Dead Wheater, samen met White) en drummer Patrick Keeler (The Greenhornes, The Dirthbombs). Beiden weten de nummers, geschreven door White en Benson, te omarmen met als resultaat een prachtig afgewerkt en dynamisch album. ‘Help Us Stranger’ is vak werk zoals je dat alleen van grootheden verwacht. Direct bij het openingsnummer ‘Bored and Razed’ horen we het kenmerkende Jack White gitaargeluid waarna het nummer laag voor laag samen komt.
De grote hit van het album is de single ‘Now That You’re Gone’. Voor degenen die dit jaar aanwezig waren op Best Kept Secret komt dit niet als een verassing. ‘Now That You’re Gone’ heeft zich daar al bewezen als toekomstige festivalhit. Zo eentje waar iedereen een hele set op zit the wachten zoals Editors’ ‘Papillion’ of Muse’s ‘Knights Of Cydnoia’ en ja, The Raconteurs eigen ‘Steady As She Goes’.
Met ‘Help Us Stranger’ zijn The Raconteurs terug van weg geweest. De teksten zijn scherper dan ooit en het klinkt alsof de band nooit een pauze heeft gehouden. We hopen natuurlijk dat we niet opnieuw elf jaar hoeven te wachten op nieuwe muziek, maar als dat betekent dat de muziek dan net zo goed is, dan is dat het wachten waard.