Tekst: Theo Stepper

Two Door Cinema Club heeft zijn vierde album uitgebracht. De band werd in 2007 opgericht met als doel om ‘een ongerepte melodieuze sensatie’ toe te voegen aan het rockgenre. Dat lukte zeker met het debuutalbum ‘Tourist History’ met daarop puntige indiepoprocknummers als ‘What You Know’ en ‘Something Good Can Work.’ De nadruk lag op vrolijk en op pop, maar er zat zeker een rockelement in. Die lijn was ook in opvolger ‘Beacon’ te vinden met daarop fijne oorwurmen als ‘Sun’ en ‘Sleep Alone’. Ondertussen was de band vrijwel continu on tour en dat begon zijn tol te eisen. Het derde album ‘Gameshow’ liet op zich wachten en de nummers werden geschreven door over en weer te mailen. Dit pakte allesbehalve beroerd uit, al was de koers wel meer richting elektronische muziek opgeschoven, maar dat is op zich niet vreemd bij een label als Kitsuné. Wederom slaagde het trio uit Noord-Ierland erin een dansbaar indiepopalbum uit te brengen. Maar nu de hamvraag: gaat TDCC op dit pad verder, of keert het terug op zijn beginschreden?

Wie zich verheugt op TDCC van 10 jaar geleden kan het nieuwe album links laten liggen, vals alarm. Wie wel van de opgeschoven sound, weg van gitaren en meer synthesizers, houdt, kan opgelucht ademhalen. ‘False Alarm’ trekt de lijn naar dansbare pop met een discosausje door. Direct met opener ‘Once’ is duidelijk dat synthesizers gitaar als belangrijkste instrument hebben verdrongen. Hierdoor doet TDCC denken aan The Killers, die er na hun debuut ook steeds zwaarder op zijn gaan leunen. Samen met producer Jacknife Lee zocht en vond de band een modern popgeluid. Wie luistert naar ‘Talk’, hoort een volwassen TDCC. Dit is hoe de band wil klinken. Als oude rocker hoor ik net te veel 80’s invloeden om het modern te noemen, maar het is wel knap gedaan. Na ‘Break’, een twee minuten durende vuller met een goed gekozen naam, leeft het album op met de discorock van ‘Dirty Air’ en op ‘Satellite’ horen we weer iets van het jonge TDCC.

Met ‘False Alarm’ weet Two Door Cinema Club ongetwijfeld een nieuwe schare fans zich te binden. De release is dan ook perfect getimed, want het is festivalseizoen en de band staat op diverse festivals, zoals bijvoorbeeld Rock Werchter. Eerder waren de Ieren te zien tijdens een intiem concert in de oude zaal van De Melkweg. CHAOS Music Magazine was daarbij en hier lees je hoe dat was.